Силно негативно за последните развития около собствеността на „ЧЕЗ-България” се изказа зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, съобщават от пресцентъра на партията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря задкулисие за сделката. 

"И докато ви хвърляха прах в очите, че ще намалят субсидията на 1 лв, намерение, което никога не са имали искрено, ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка. От първи юли ще се увеличат цените на ток и вода. А при уж огромен излишък в бюджета, Министерството на финансите взема нов дълг от 400 млн. лв., които ще плащаме всички в следващите 20 години", се заявява в декларацията на БСП, прочетена от Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. 

Българският холдинг „Еврохолд” купи енергото в Западна България, след като първоначалната сделка с „Инерком” на слабо известната на енергийния пазар Гинка Върбакова пропадна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин”, заяви Йордан Цонев от ДПС пред журналисти.

Той призова ДАНС, КЕВР, КФН и КЗК да проверят сделката, защото тя трябва „да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност”.

Снимка: btvnovinite.bg

От ДПС ще искат през следващата седмица правителството да запознае народните представители с подробностите и становището на органите. Цонев не пропусна и да обвини „медиите от кръга „Капитал”, че „много съмнително” лансират сделката и я представят като свършен факт.