За първата вълнà пенсионери с право на втора пенсия тя масово ще бъде под 50 лева. Данните са от анализ на социалното министерство.

Належащо е да се приемат правила за изплащането на т.нар. „втори пенсии”, защото вече могат да се появят първите хора с право на тях. Това са пенсиите от универсалните пенсионни фондове, в които се осигуряват всички родени след 1959 г.

Анализът показва, че 55% от първата вълнà пенсионери ще получават под 30 лв. пожизнена пенсия, а 15% – между 30 и 50 лв.

За 20% втората пенсия ще е между 50 и 100 лв., а за 10% – над 100 лв.

От пенсионноосигурителните дружества посочват няколко причини сумите за първата вълнà нови пенсионери да са такива – периодът, в който тези хора са се осигурявали за втора пенсия е кратък, размерът на осигуровката в началото бил твърде нисък; доходът, върху който се е внасяла – също.

Снимка: bTV

Според предложенията хората ще имат право да избират между няколко вида пенсии. При пожизнената има и опция за унаследяване в определен срок. След него наследниците няма да имат право на парите.

Ще има и т.нар. програмирано плащане – при него се договаря време, за което да се изплатят парите, остатъкът се унаследява. Възможна ще е и комбинация между двете.

В предложенията си социалното министерство е разработило и конкретни примери и прогнози за бъдещите пенсии от частните дружества.

Вижте подробностите тук: