След девет години в очакване, американският гюлетласкач Адам Нелсън най-после получи златния си олимпийски медал от Игрите в Атина през 2004 година. Нелсън официално беше обявен за шампион в дисциплината, след като украинският му съперник беше уличен в допинг и вината му доказана.

Международният олимпийски комитет преразпредели медалите в някои дисциплини и официално потвърди класирането след положителните допинг-проби на някои спортисти от Атина. Според резултатите от Атина, Нелсън завърши на 2-а позиция след Юрий Билоног от Украйна, който вече се раздели с олимпийската си титла. През декември лабораторията на МОК отново отвори пробата му и се доказа, че е използвал оксандролон. Медалът е предаден на делегат на изпълкома от Американската олимпийска асоциация, който пък ще го предаде на спортиста.

По ирония на съдбата, двамата дадоха еднакъв резултат на пътеката, но решението беше взето в полза на украинеца, който е дал втори резултата. Пак с любопитство беше съобщено, че Нелсън вече се е отказал от активния спорт и живее в град Атина, щата Джорджия.

Билоног не е единственият спортист, който се раздели с олимпийското си отличие. Може би не е съвпадение, че повечето от уличените в употреба на забранени субстанции са от бившия СССР. Ирина Коржаненко от Русия също се раздели със златния си медал в същата дисциплина, но при дамите. Тя пък беше хваната да употребява станозолол. Отнет е сребърният медал на Иван Цикан от Беларус, състезател в хвърлянето на чук. Другите са четири бронзови медалисти- Светлана Кривельова (Русия) на гюле, Ирина Яченко от Беларус на диск и щангистът Олег Перепеченов от Русия. Медалът на Яченко отива у Вера Поспишилова-Чехлова от Чехия, бронзът на Перепеченов преминава в ръцете на Рейхан Арабаджиоглу от Турция, останал на 4-о място в категория до 77 кг. Как ще бъдат присъдени медалите на Цикан и Кривельова все още няма официално становище.