XXX-ите летни Олимпийски игри бяха открити официално на Олимпийския стадион в Лондон. Така през следващите 17 дни "светът ще бъде Олимпиада".

Победителят в завършилата наскоро Колоездачна обиколка на Франция Брадли Уигинс от Великобритания даде символичното началото на церемонията, удряйки голямата камбана, поставена на сцената на стадиона.

С отброяване на последните секунди, от 23:00 часа българско време, стартира вълнуващата тричасова церемония по откриването на Игрите, режисирана от Дани Бойл.

Церемонията, която проследи историята на британската култура, бе гледана от около 4 милиарда души по целия свят.

80 000 късметлии пък бяха на стадиона, за да наблюдават шоуто, което бе уважено и от 120 световни лидери, между които президентът на България Росен Плевнелиев.

В цветната церемония участва цял куп знаменитости начело не с кого да е, а лично с кралица Елизабет II, чиято роля бе скок от хеликоптер над стадиона (изиграна брилянтно от актриса, нейна двойничка). Нейна компания и вярна охрана във видеото бе актьорът Даниел Крейг в ролята на агент Джеймс Бонд.

Звездата на английския футбол Дейвид Бекъм и легендарният сър Пол Макартни също имаха основна роля в шоуто, а една от изненадите бе и актьорът Роуан Аткинсън в ролята на Мистър Бийн.

След това се появиха деца и участнички, облечени като медицински сестри от болницата за деца Ормънд в Лондон. Церемонията вече стигна до 30-те години на миналия век.

Авторката на "Хари Потър" Джей Кей Роулинг започна да чете книга за приключенията на Питър Пан. Чудовища, начело с Волдеморт, в същото време нападнаха обградиха децата, които бяха останали сами в леглата си. Не мина много време и лошите същества бяха изгонени от самата Мери Попинс.

Роуан Аткинсън, известен като Мистър Бийн, след това донесе усмивки по лицата на зрителите, а историята продължи да "лети" пред погледа на света.

Точно в 20:12 часа местно време (22:12 часа българско време) пък бе даден стартът на предварителното шоу преди началото на церемонията по откриването на Олимпийските игри.

Над препълнения Олимпийския стадион в Източен Лондон прелетяха "Червените стрели" - самолетната акробатична ескадрила, която оцвети небето над стадиона в различните "олимпийски" цветове.

В желанието си да съкрати церемонията, МОК смени наименованието на дефилето на спортистите и зрителите на стадиона ще видят "Парад на спортистите", а не "Парад на нациите".

Българската делегация излезе 31-ва, а знаменосец бе Йордан Йовчев. Първи, по традиция, на стадиона дефилираха гръцките спортисти, като страна, дала на света Олимпийските игри.

Колоната от участниците пък бе затворена от представителите на домакина - Великобритания.

Любопитното е, че първият Парад на атлетите е организиран точно на Олимпиадата в Лондон през 1908 година. Тогава са дефилирали 2000 атлети от 22 държави, докато сега преминаха 10 490 състезатели, които ще се състезават под 204 национални флага.