Часове до изборите за 48-ото Народно събрание. Днес, в деня за размисъл, както и утре в изборния ден са забранени както агитацията, така и публикуването на проучвания и прогнозни резултати. 

Целта е гражданите да имат време да се определят - дали и за кого да дадат гласа си. 

Точно след 12 часа, в 7:00 часа сутринта ще отворят секциите в цялата страна. Всички те вече са запечатани, подготвени, а 11013 машини вече са разпределени из цялата страна. В 2785 секции, които са за под 300 избиратели, ще се гласува и с хартия. 

“Ето това е номерът на определената секция за дадената машина. Прави се цялостна проверка на всички машини, за да сме сигурни че съвпадат по списъка, който работят колегите и сме готови на дадения лъч”, заяви отговорникът за раздаването на машините в Бургас Петко Калев.

Манипулация е невъзможна, а всеки камион с машини и бюлетини се придружава от полиция. 

Последно машините бяха доставени в София. 

“Преди малко се събрахме, за да разпределим машините, които са ни предоставени от РИК. Ще си организираме поставянето на машината, ще разпредели документите ще подредим стаята за утрешното гласуване”, заяви председателят на 15 СИК Николета Попова. 

Според Централната избирателна комисия дори да има затруднения в изборния ден, те ще са минимални. 

“Утре в 1% от секциите ще има технически проблеми. Винаги е така. Ако дефектира машината се преминава на хартия, не се вкарва нова машина”, заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. 

През тази нощ всички секции ще останат запечатани от полицията. Влизането ще започне утре, в началото на изборния ден.

Изборният ден започва утре в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, но може да има изключения. Хората с увреждания и тези, които ще гласуват с подвижни избирателни урни, например може да дадат вота си още в 5:00 часа сутринта. Изборният ден може да продължи и след 20:00 до 21:00 часа, ако пред секцията има още избиратели.