Франция и Германия искат проектът за ревизиране на европейските договори, предвиждащ да бъде затегната бюджетната дисциплина,  да стартира на 1 март. Това обяви френският президент Никола Саркози след среща с немския канцлер Ангела Меркел. На срещата в Берлин двамата са изразили надеждата си, че преговорите ще приключат съвсем скоро.

Саркози и Меркел обсъдиха финансовата стабилност на Европа. Двамата лидери исакт преговорите да приключат възможно най-скоро и проектът да бъде подписан за 1 март. Принципът на тази промяна в договора бе приет от 26 от 27-те страни от ЕС през декември миналата година, като само Великобритания застана против идеята.

Ангела Меркел продължи да настоява да бъде въведен данък върху финансовите трансакции в европейски мащаб, или по-точно в границите на еврозоната. Франция пък увери, че може да вкара тази новост самостоятелно. Немският канцлер допълни, че очаква финансовите министри на страните в Европейския съюз да подкрепят Германия в искането им. Меркел не скри, че няма пълна подкрепа в страната си, тъй като планът изключва участието на Лондон.

Великобритания категорично се противопоставя на идеята да бъде въведен подобен данък. Изчисления показват, че ако се вкара таксата от 0,1 процент върху всяка трансакция, годишно ще бъдат събирани 55 милиарда евро.