Детската градина става задължителна за 4-годишните, основното образование ще се придобива след седми клас и частните училища ще получават пари от държавата. Това са част от новите моменти в Закона за предучилищното и училищното образование, който тази сутрин беше представен от екипа на образователното министерство.

Липсата на достатъчно места в детските градини трябва да се реши до 2016-2017 година. В този срок се очаква общините да се справят с проблема. В момента 79% от 4-годишните малчугани ходят на детска градина. 2-годишните също ще имат право на детска градина, но това ще е само по желание на родителите.

Детска радост в първите училищни години

Повтарячи няма да има до 4 клас. А в 5 клас се дава възможност да се премине по-нагоре и с двойка, ако оценките по останалите предмети са над четворка.

В гимназията се въвеждат два етапа – от 8 до 10 клас и за 11-12 клас. Основното образование вече ще се завършва в 7, а не в 8 клас, както е досега.

 

С промените се предвижда да има и обединени училища. Те ще важат главно за малките населени места, за да не се налага учениците да пътуват до съседен град. Така тези, които са били до 8 клас, ще имат възможността да станат основни до 7 клас, или до 10 клас.

Отпада таванът на броя на учебниците, между които учителите трябва да изберат един, по който да преподават.

Към училищата ще има Обществени съвети за граждански контрол. В структурата ще участват представители на общината, бизнеса, родители и ученици.

Промените ще влизат в сила поетапно. Някои от тях ще станат реалност още следващата година

„Новите програми, новите стандарти и всичко останало ще е в сила за учениците през 2013-2014 година, които ще влязат в 1 клас, в 5 клас и в 8 клас. Всяка следващата година ще влизат за следващия випуск. В рамките на 5 години максимум ще се затвори целият цикъл”, обясни Жени Костадинова, Министерство на образованието.

На първо четене промените се приемат радушно от училищата. Директорът на Шесто училище заяви, че идеята е много добра и за децата е удачно да получават документ, завършвайки дадена степен.

Какви са другите промени, които се предвиждат от Закона за образованието – очаквайте подробности в емисиите на bTV Новините!