Драстично поскъпване на дървата за огрев. В малкото останали работещи борси в Благоевград и Кюстендил цената скочи с близо 30 процента. Въпреки това търсенето е голямо, а наличните количества - недостатъчни.

В почти всички пунктове за изкупуване на дърва в двете области - Благоевград и Кюстендил, са останали само празни палета. Хората, замнимаващи се с дърводобив разказват, че тежката зима е сложила край на работата им. И не знаят кога пак ще излязат в гората.

„Нищо не се знае от времето зависи, горе е много снега и затова се прибрахме не можем да работим, техниката - всичко оставихме горе и това е”, каза Йордан Ангелов, дървосекач.

В пункта на Георги Евтимов са останали само около 20 кубика дърва, които при сегашното търсене ще стигнат само за дни.

„Ще се мъчим пак да се качваме нагоре по Балкана с булдозери, техниката, всичко е нагоре и докато има работа, ще се опитваме да работим, защото знаем, че после като се оправи времето няма кой да купи дърва, т.е. сега е моментът”, смята Георги Евтимов, собственик на пункт за изкупуване на дърва.

Цената на малкото налични дърва е значително по-висока от тази, на която се предлагаха в началото на зимата, когато кубикът вървеше по 70 лева.

„Около 120 лева в момента вървят, много пари са това, то по-добре на ток, но и тока е скъп...”, коментира Асен Стоянов, купувач.