"Това е част от работата, като треньор в тази Лига", бяха думите на Айзея Томас, след като ключов играч пропусна мач, а впоследствие бе оставен да седи на пейката.

Тази му странна постъпка е съвсем на мястото си, такива номера, вртяни от играчите в НБА често се случват – при това единствено тук.  Много неща се казаха по адрес на Ню Йорк Никс, ползвайки примера със Стефон Марбъри, който не се появи на работа в сряда. Досега научихме, че никакво действие не е прекалено неуважително за този клуб. Нито събиране на преоценени играчи, нито разочароващ състав, нито провала без победа в плейофите, нито да правиш секс със стажантка в камион и после да те признаят за виновен в публично дело за сексуално посегателство. И да пропуснеш мач поради неясни причини явно не значи нищо. Всъщност това е коствало на Марбъри малко пари, но в "Света на Медисън Скуер Гардън" финансовите въпроси са нещо, което не търпи коментар (18,5 милиона долара компенсация за уволнен треньор и 11,6 милиона долара за бивша стажантка)...

""Марбъри трябва да бъде отстранен за своеволието си да отлети за вкъщи, след като е имал спор с Томас, относно минутите му на терена. А там имаше доклади, за които естествено  бе отречено от ръководството на Никс, с които щеше да стане ясно точно какво си е позволил да каже гардът. Но самият факт, че той не е отстранен показва, че клубът е в огромна криза. Дори новопоявилият се титуляр Марди Колинс изкълчи крак и не бе на разположение в сряда във Финикс.

Глобата за Стефон бе около 195 000 долара, за пропуснатия мач срещу Сънс и заради решениото му да хване полет в 07:45 сутринта и да се прибере в Ню Йорк. Но все пак той бе помилван с привилегията да участва в среща от НБА. А какво послание отправиха към играчите си, с това решение?  Всеки път, когато искате да си вземете почивка по време на редовния сезон, няма проблем, екипът ви ще ви чака в съблекалнята, когато се върнете...

И Марбъри се завърна един ден и 4,600 мили по-късно обратно в "Стейпълс Сентър", а всички с усмивка го посрещнаха  в съблекалнята, готови за двубоя срещу Лос Анджелис Клипърс. Той излезе на терена за няколко стрелби за загрявка. А феновете на Никс крещяха "Добър изстрел Стеф! Още много такива!" Сякаш бяха от онези събрали се около ринга при открита боксова тренировка.

А като за завършек на загрявката, той отиде по средата на терена, за да говори с медиите.

""

"Аз съм тук, за да играя баскетбол. Единственото, което правя е да се концентрирам върху това. Ще оставя всичко в миналото, както Айзея ми каза и очаквам всички да уважат това решение. Това е всичко, нямам какво да друго да ви кажа", бяха неговите думи.

Малко по-рано Томас използва доста повече изрази, но всъщност каза същото, като в основата на изявлението му бе: "Каквото и да сме обсъждали, то си остава между нас и нашия отбор."

Марбъри не беше титуляр в тази среща, но игра 33,5 минути, като вкара 4 от своите 13 опита и отбеляза 13 точки, за загубата с 81:84 от Клипърс. Той обясни, че се бил опитал. Предполагам да прелетиш от източното до западното крайбрежие 3 пъти за няколко дни носи подобен ефект.

""При положение, че някой въобще имаше право да се оправдава, че е изморен, това би било Зак Рандолф, който пропусна предните две срещи, за да бъде със семейството си в Индиана, след като неговия дядо почина в петък. Но Рандолф отбеляза 16 точки  и овладя 19 борби.

"Опитах се да помогна на момчетата, с всичките сили, които имам. Това бе нещото, което моята баба ме помоли да направя", каза привлеченото от Портланд крило.

Това са от тези историйки в спорта, които обичаме най-много. Някои от момчетата предават своите съотборници в наистина важните моменти. Но въпреки това последствия просто няма. Това, което Марбъри прави на терена е просто бизнес и Томас го каза в прав текст.

"Моята цел е да спечеля възможно най-много баскетболни мачове. За мен играят и хора, които не харесвам, спечелих с играчи, които не харесвам. Ние сме професионален баскетболен отбор и нашата цел е да печелим срещи", каза без заобиколки треньора на Никс.

"Какво аз мисля за даден човек, няма никакво значение. Ние винаги се опитваме да печелим. Каквото и да е станало в миналото, то си остава там, а ние гледаме единствено напред", допълни Айзея Томас.

Преди срещата той изрази надежда, че Марбъри може да покаже лидерските си възможности, своите способности в защита и като плеймейкър да изведе отбора до победата.

"Има много работа, която трябва да се свърши. За съжаление понякога уроците в живота се научават след като нещата станат публично достояние. Но това е, което правим и в това се състои спорта. Така се научаваш да преодоляваш трудни ситуации. Той е хлапе, което направи грешка и мисля, че ще я поправи. Той е в състояние да го свърши, а ако не успее, ще намирим някой, който може", допълни Томас.

""

По-интересният въпрос е защо продължават да поучават Марбъри дори и сега, след като цялата му кариера е низ от лоши решения и още по-лоши резултати. Отгоре на всичко продължават да му опростяват грешките. Във всичките му предишни отбори Минесота, Ню Джърси и Финикс ситуацията бе подобна и никой не е насилвал Никс да подпишат със Стефон договор за 76 милиона долара. А и дори сега да бъде изгонен той пак ще прибере 42 милиона за оставащите му два сезона.

Ето как и защо баскетболните организации продължават да се движат в коловоз на затворен кръг.

Загубата от Клипърс бе пета за този сезон, като до момента Никс е с резултат 2 успеха и 5 поражения и изглежда трудно ще подобрят представянето си от миналата година, когато записаха 33 победи и 49 загуби. В тази среща след като Ню Йорк падаше с 16 точки и изравни, Марбъри пропусна тройка, а в ответната атака Кътино Мобли реализира от същата позиция през опитващия се да го спре Стефон. Дотук бяха надеждите за лидера в атака и стабилния защитник Марбъри...

""Никс загубиха с него, по същия начин, по който загубиха и без него. Отборът не спечели абсолютно нищо от неговото присъствие на терена. Или може би единственото, което получиха в замяна е около 195 000 долара глоба.

"Чувствам се добре. Супер съм. Мога да вървя с високо вдигната глава. Знам, че има спекулации около това, което казах. Може би заради характера ми или нещо друго. Но продължавам напред, добре съм и съм способен да върша работата си", бе красноречивият коментар на мултимилионната звезда на Ню Йорк.

Марбъри е способен да върши това, защото Никс му го позволи. Както винаги...

Джей Ей Андаде (ESPN)

снимки: AP, Reuters