Британското крило на Чикаго Булс Луол Денг взе наградата за спортсмен на сезона, получавайки в анкетата на журналистите 52 първи места или общо 2 027 точки. Състезателят изпревари с 22 точки Шейн Батиър от Хюстън, трети остана Дерик Фишър (1953), следван от Елтън Бренд от Клипърс с 1935, Джо Джонсън от Атланта (1737) и крилото на Торонто Антъни Паркър (1611).

Ежегодната награда на името на легендарния гард на Детройт Пистънс и член на "Залата на славата" Джо Дюмарс се връчва на баскетболист демонстрирал "Fair Play" и етично поведение на терена в двубоите от изминалия сезон.

"Все още не съм казал на моите родители, но мисля, че за тях това признание значи много повече от която и да било друга награда. Това, че мога да печеля награди в сферата на баскетбола означава много за мен. Този приз обаче е признание и за поведението ми извън терена", заяви Денг, който през последните години е свързан с организацията на редица благотворителни инициативи.

Роденият в Судан играч е на 5 години когато родителите му заминава за Египет след поредния преврат. Впоследствие те се установяват в Англия, където все още живеят неговите родители. Денг изкарва гимназиалните си години в Ню Джърси, а след това прекарва 1 година в колежа „Дюк” преди да влезе в НБА.

РАЧО КОЛЕВ, по материали на www.espn.go.com

снимка: Reuters