Гардът на Портланд Трейл Блейзърс Брендън Рой бе определен за новобранец на сезона, след като в ежегодната журналистическа анкета за приза "Еди Готлиб" получи 127 от общо възможни 128 първи места или 638 точки. Втори в нея остана Андреа Барняни от Торонто Раптърс (264 точки), докато Руди Гей от Мемфис се нареди трети с 93 точки.

През този сезон Рой оглавяваше перманентно класациите по точки и асистенции сред новобранците и в крайна сметка приключи сезона с 16,8 точки, 4,0 асистенции за 35,4 минути средно на мач. Той взе участие в 57 срещи от редовния сезон за "Пионерите", но и тази година плейофите останаха мираж за тима от Портланд.

"Това е 10 пъти повече отколкото очаквах", заяви Рой по повод гласуването. "Сега обаче това е минало. Оттук нататък ще работя здраво, за да стана още по-добър и някой ден да играя в "Мача на звездите".

"Това момче е борец. Той иска да побеждава и би направил всичко на игрището, за да спечели", каза от своя страна старши треньорът на Блейзърс Нейт Макмилан.

Рой е общо третият новобранец в историята на Портланд, който печели отличието след Джоф Питри (1970-1971) и Сидни Уикс (1971-1972).

РАЧО КОЛЕВ, по материали на www.espn.go.com

снимка: AP