Спортният трибунал към БФА отмени наказанието на Крум Дончев и му връща победата в Рали Сливен, научи bTV.

Днес на заседание на Спортния трибунал към БФАС бе разгледана жалбата на АСК "Глобул Рали Тим" срещу декласирането на екипажа Крум Дончев-Петър Йорданов в рали Сливен-2013 заради "нерегламентирано охлаждане на спирачките". Според получения от Техническата комисия на ФИА отговор: "Монтираните въздухопроводи са в съответствие с изискванията на група R5 и е разрешено монтирането на същите в хомологационните отвори в бронята на автомобила (според хомологационния фиш). Те могат да охлаждат само спомагателни устройства. От предоставената снимка се вижда, че хомологационният отвор на бронята и монтираният въздухопровод са насочени към съда на амортисьора, който е спомагателно устройство. Потокът не е насочен към спирачния диск или устройство и не може да достигне до частите на спирачната система по ефективен начин.

Монтираният тръбопровод не може да бъде наречен "охлаждащ спирачките тръбопровод", т.е. този автомобил от съответната група има право да използва такива тръби, но само за да охлажда спомагателни устройства, в случая разширителния съд на амортисьора".

Този отговор на висшата инстанция дава право на Спортния трибунал да уважи жалбата на Крум Дончев-Петър Йорданов и да им бъде върната победата в рали Сливен. Повече подробности и разяснения по темата отборът ще предложи на нарочна пресконференция, която свиква в София на 25 септември.