В поредицата „Роден край” седмица преди местните избори продължаваме да ви показваме градовете през очите на техните кандидати за кмет. Следващата спирка е Ямбол. 

Ямбол е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. През годините е бил промишлен център, средище на богата селскостопанска област, важен транспортен възел, културен и просветен център.

А днес е определян от част от гражданите за мръсен град, с разбити улици и закъсняващ градски транспорт.

Да решат тези и други проблеми се заричат няколко кандидати за кметското място.

Първият от тях е управлявал града 12 години. И в трите си мандата Георги Славов получаваше подкрепата на ГЕРБ. Но не и този път. Посреща ни на мястото, с което най-много се гордее – обновеният център на града.

„От тук се вижда основният поток, пулсът на града, основната ни пешеходна улица. Вижда се тази уникална 510 годишна сграда – безистена, която няма аналог в България. Вижда се детската площадка отзад, а в същия момент зеленината и спокойствието, което дава това място. Търся хармонията и тук я намирам”, твърди Славов.

На въпроса защо се кандидатира за четвърти мандат той отговаря: „Не виждам в нито един от останалите кандидати нито желанието и възможностите той да продължи и да надгради. По скоро всички останали искат промяна, а промяната значи категорично неприемственост. Това, което Ямбол в момента е постигнал, е нещо много значимо. В последните 30 години условията за живот в Ямбол никога не са били толкова добри, колкото в момента”.

Един от основните опоненти на досегашния кмет е дама, издигната от БСП – Катя Георгиева.

„Аз обичам Ямбол, защото съм дете на Ямбол, израснала съм в този град, след завършване на висшето си образование се върнах тук, тук работя, тук отглеждам детето си. Тук е моето основно училище, чийто праг аз прекрачих още на 6-годишна възраст в предучилищна група. За мен това остава храмът, който ме научи да обичам познанието”, представя се Георгиева.

За причината да се кандидатира за кмет казва: „Това е един логичен резултат от дългогодишната ми дейност в обществения живот. Аз съм от Ямбол и съм дълбоко привързана към родния си град. Целият ми трудов стаж е в частния сектор. През последните 8 години съм общински съветник и тази ми ангажираност ми даде и познанията, и опит, и поглед как трябва да се управлява община като Ямбол, какви грешки не трябва да бъдат допускани и съответно какви са парещите проблеми на родния ми град”.

По думите ѝ в момента община Ямбол е една „закопчана” община, в която трудно се влиза - по-трудно, отколкото в Египетските пирамиди.

Вместо на досегашния кмет, ГЕРБ дадоха доверието си на досегашния областен управител, преди това – депутат от 42-то Народно събрание. Роден и израснал в Ямбол, Димитър Иванов ни посреща в един от крайните квартали.

„Това е един от емблематичните квартали за града. Място, на което можем да покажем една от основните дейности през последните месеци – говоря за програмата за санирането на блоковете”, уточни Иванов.

На управлението на града през последните години той дава добра оценка. Според него постигнатите резултати са видими. 

„Ямбол има необходимост от работа в кварталите, Ямбол има необходимост от намаляване на данъчната тежест, Ямбол има необходимост от реновиране на спортната инфраструктура, от здравеопазване, не само от нова болница, от привличане на млади специалисти”, смята кандидатът на ГЕРБ.

Изненадващо за някои в битката за кметското място влиза и бизнесменът Валентин Ревански – собственик на заведение, мандра и на местната кабелна телевизия.
Води ни в зала „Диана”. „Най-хубавите ми емоции са били в зала „Диана”. И смятам, че не само на мен, но и на много от гражданите на Ямбол – имаме много положителни емоции с нашия отбор по баскетбол. Тази зала беше в приоритетите на много кметове – предизборно. Аз съм човек, който не е много по говоренето, но съм по действията и ако бъда подкрепен от гражданите на Ямбол със сигурност ще видят резултата”, уточнява Ревански.

На въпроса защо му е да влиза в битката за кметското място отговаря: „Искам да кажа, че съм се занимавал с обществена дейност доста. А в това да предложа кандидатурата си за предстоящите избори за кмет на община Ямбол – нещата, които искам да се променят тук е кметът, както и неговата администрация, да се среща, да чува и да решава проблемите на своите съграждани”.

Вижте повече във видеото!