Пловдив избира нов кмет – докато все още е и Европейска столица на културата. Ехото от скандала заради цената на церемонията по откриването отеква и до днес. Девет месеца след  откриването, прокуратурата все още мълчи за проверката как са били изхарчени няколко милиона лева. Според Агенцията за държавна финансова инспекция има допуснати нарушения.

2,2 млн. лв. – толкова обявиха организаторите, че струва откриването. Проверка на финансовата инспекция,  която приключи преди дни, обаче показа, че платените по договорите пари са доста повече – с 1 милион повече.

Според директора на Фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева неправилно харчене на пари не е имало: „Това се разпределя по хонорари на артисти, по хонорари на самата компания, която изпълнява самото събитие, допълнителни вече разходи свързани с логистика, с транспорт и с контейнери”.

Снимка: bTV

Германската компания изпълнител, която спечели конкурса, отчита, че освен за сцената, са имали и допълнителни разходи. „Трябваше да платим хонорарите на самите артисти, транспортни разходи, платихме на техническия екип експерти от Германия – всичко това не е безплатно”, обясни арт директорът Свен Сьорен Байер.

Все пак АДФИ откри нарушения – 7. Проверила е всички 43 договора, свързани с церемонията по откриването.
Сред засечените нередности – записвани тенденциозни технически характеристики така, че да спечели конкретен изпълнител или продукт. Пропуски има и при документацията. Съставени са 2 акта.

Снимка: Twitter

Оказва се, че при бюджет в пъти по-голям от този на Пловдив, италианският град Матера (другата европейска културна столица на 2019 г.) харчи същата сума за откриване… но за 4 сцени – макар и не така грандиозни като пловдивската. Откриването там струва 1,6 млн. евро или почти 3,2 млн. лева.

Сравнявайки като дял от разходи излиза, че ние сме насочили за откриването почти 15 % от целия бюджет за културни събития, докато италианците са похарчили едва 3,5%.

В таблицата с пловдивските харчове прави впечатление, че са платени почти 23 хиляди лева за музикален надзор. 30 хиляди лева за 14 3-метрови букви и почти 60 хиляди за костюми.