Качеството на ремонтите на улиците, липсата на канализация в някои квартали и обръщането на града към реката - това са част от проблемите, на които русенци очакват решение от години.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди повече от година сегашната управа започна обещания ремонт на кея с изграждане на яхтено пристанище, нова кейовата стена, озеленяване и атракциони.

За първи път бе извършен и мащабен ремонт на 140 улици. Изпълнението му не мина без проблеми.

Снимка: btvnovinite.bg

За крайните квартали "Долапите" и "Средна кула" най-важният проект е канализацията, която им се обещава от години. След като общинските проекти не бяха одобрени, финансирането бе получено от ВиК. Хората обаче са скептични.

Близо 234 млн.лв. европейски средства са влезли в Русе по проекти през изминалия мандат. В момента се изпълняват инфраструктурни проекти за около 80 млн.лв.

Своите визии за справянето с проблема представят кандидат-кметовете на Русе Диана Иванова от ГЕРБ, Пенчо Милков от БСП, Галин Григоров от ВМРО-БНД и Елеонора Николова от МК СДС. 

Диана Иванова, кандидат за кмет от ГЕРБ 

Диана Иванова обясни, че започва проект за водния цикъл, който е мното мащабен, включени са 123 км улична мрежа. Ремонтите започват от кварталите „Средна кула” и „Долапите”, които нямат канализация и техният проблем е много голям, каза Иванова.

Тя обяви, че ще има контрол на ремонтите и при нарушения ще се действа по безкомпромисен начин. 

Пенчо Милков, кандидат за кмет от БСП  

Пенчо Милков  обясни, че малките населени места, особени тези които са най-близо до града и се превръщат в квартали, са изоставени. „Преди три години започна програма за тези места, Общинският съвет гласува бюджет за асфалтиране на улиците. Интензивно ще работя не само да се продължи тази програма, но и да има добро качеството на ремонтите”, посочи кандидатът на БСП. Според него най-тежката задача пред следващия кмет ще е да завърши ремонтите. Основна задача след това е да се влезе в междублоковите пространства, посочи още Милков.

Галин Григоров, кандидат за кмет от ВМРО-БНД  

„Един от най-важните проекти е пътят от Русе до София. Това обаче няма да е достатъчно, ако този път не бъде свързан с нов мост Русе – Гюргево. Това съм го поставил като тема, защото не беше залегнало в Дунавската стратегия, а в момента е приоритет”, обяви кандидатът на ВМРО – Галин Григоров. Той обясни, че в момента в Русе се работи по 23 проекта по различни Оперативни програми и е много сериозна отговорността на Общината те да бъдат завършени на време и качествено. „Който и да е кмет, трябва да обърне внимание на контрола по изпълението”, категоричен беше той. 

Елеонора Николова, кандидат за кмет от МК СДС  

Това което е нужно да стане, е да се свърже Северна България с Южна. „Предлагам на съществуващия път към София  да се изгради трета лента”, каза Елеонора Николова. По думите й за 10 години в община Русе са влезли към 400 млн. лева. Според нея обаче не личи къде са тези пари, защото ремонтите са некачествени. „Работят неграмотни хора, парите предварително са отнесени, плочките тракат”, каза Елеонора Николова.

Тя предложи още тази такса „Дунав мост”, която в Гюргево се потребява, да идва и при русенските граждани, за да има един ефективен мост, който да изглежда прилично и да получи разширение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!