От тази седмица до местните избори на 27 октомври поредицата "Роден край" ще бъде по-различна. Ще ви покажем четири града през погледа на кандидатите им за кмет.

Първи е един от най-старите градове по българското Черноморие и един от най-популярните морски курорти в страната - Созопол. Предстоящите избори там ще бъдат интересни, а управлението след това - трудно, защото общината е потънала в задължения от над 20 милиона лева.

За кметския стол в Созопол се бори общинският съветник от БСП Тихомир Янакиев. Това ще бъде третият му опит да стане кмет на Созопол. На местните избори през 2015-а той печели доверието на 35% от избирателите. Банков мениджър, с над 10 годишен опит.

Снимка: btvnovinite.bg

„Панайот Рейзи вече е износен като модел на управление и смятам, че на хората вече им е писнало. Обещават се едни и същи неща от доста години. В по-голяма степен те не се случват. Прокуратурата твърди, че е присвоил 2 млн. лв. В България има действащо правосъдие, което ще каже дали това е така, или не”, коментира Янакиев.

По думите му дълговете на Община Созопол са големи – около 24 млн. лв.

„За две години трябва да платим грубо 460 000 лв. за снегопочистване, при положение че в Созопол сняг пада за около 10 дни. Първата задача на новия кмет, според мен, е да направи пълен финансов одит на общината”, на мнение е Тихомир Янакиев.

Той иска да промени чистотата в Созопол, тъй като мръсотията в града е голяма, особено през лятото.

В битката за кметското място влиза и Красимира Германова, издигната от ГЕРБ, с опит в управлението на общината. По време на трите мандата на Панайот Рейзи тя е председател на Общинския съвет в морския град. Икономист е по образование и от над 20 години има собствена счетоводна кантора. Семейна е, с три деца и четирима внуци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основният проблем на Созопол е финансовото оздравяване. Самата програма, която сме взели като решение, смятам, че можем да я изпълним и за по-кратки срокове”, смята Германова.

По отношение на работата на Панайот Рейзи заяви, че не е видяла нередности, но не се ангажира да коментира дали той е виновен, или не.

„Естествено, че имаме грешки, но смятам, че това, което направихме през последните 12 години, е в полза на Созопол”, допълни Красимира Германова.

Тя заяви, че вратите й винаги ще са отворени за нови идеи от всеки един жител на общината. Първото нещо, което ще промени, ако стане кмет, е визията на Созопол, което е неин приоритет.

Един от най-изненаданите от избора на ГЕРБ за кандидат остана Георги Пинелов - до скоро общински съветник на управляващата партия и неин член от 12 години. След като не е припознат за кандидат на ГЕРБ обаче, Пинелов подава оставка от местното ръководство на партията и се кандидатира от регистрираната наскоро партия "МИР". Завършил е "Публична администрация" и "Мениджмънт на стопанското развитие". Има частен бизнес в сферата на туризма. Семеен е, с две деца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предвид недоброто финансово състояние на общината, явно управлението на Созопол не е било достатъчно правилно и адекватно. Силно се надявам, че четири години ще стигнат положението да се оправи”, коментира Пинелов.

Казва, че би бил по-достъпен към обикновените хора и техните проблеми.

В изборната битка се включва и Весела Райкова от "Демократична България". По професия е инженер по електроника и автоматика. В момента е преподавател в Професионалната гимназия в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има неща, които за един туристически център, за какъвто има претенции Созопол, могат да се направи автогара, медицински център. За целия град имаме само две джипита. Бързата и неотложна помощ е под всякаква критика, защото разполагаме само с две линейки, които лятото, освен Община Созопол, обслужват и Приморско”, обясни Райкова.

Според нея общината поддържа едно скъпоструващо съоръжение, а именно стадионът.

„Обичам спорта, но това са разходи, които допълнително утежняват един и без това минимален бюджет”, на мнение е тя.

Ако станe кмет, би искала да я запомнят като жена с твърда ръка, здраво стъпила на земята и която не дава голи обещания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!