До местните избори на 27 октомври в "120 минути" ще гостуват първите трима водачи на листи за общински съветници в София. Te са посочени след експресно проучване на „Маркет Линкс” по поръчка на bTV, проведено сред 500 лица над 18 г. в периода 23-28 септември по метода на прякото лично интервю.

Един от тях е Калоян Паргов - водач на листата на БСП "За България" за Столичния общински съвет. Като най-неотложен проблем той определи вътрешнокварталната инфраструктура, която е далеч от стандарта за европейска столица.

„Вече е време общината да стане майка на кварталите, а не само мащеха. За четири години нищо не се направи, а може, ако се отделят достатъчно пари от бюджета и се работи усърдно в тази посока”, заяви Паргов.

„Няма да търсим решение на проблемите през вдигане на данъците и таксите. Има достатъчно пари в бюджета, които трябва да се харчат ефективно, по един по-различен начин, свързан най-вече с качеството и контрола. Така ще поставим видими резултати”, на мнение е Паргов.

По думите му има много теми за София, които подлежат на референдум. Той припомни, че досега БСП е предложила три допитвания до столичани, но и трите са били отхвърлени. Сега би попитал софиянци как да се харчат парите – за кварталите или за големите артерии в центъра на града.

„Общата мрежа в София е близо 4000 км, от които 1500 са големите артерии, а останалите 2500 са вътрешнокварталните улици. Това са местата, където ние живеем и където се спъваме в дупките”, коментира още Калоян Паргов.

Общинският съветник също така припомни, че левицата е била против вдигането на цената на единичния билет в София.

„Ние бихме върнали старата цена от 1 лев, защото общината има средства да дотира повече пари в градския транспорт. Големият проблем обаче е да качим повече хора в метрото. Това може да стане с довеждащ транспорт, който да бъде удобно планиран – например малки бусове”, обясни Паргов.

Той уточни, че идеята е цената на довеждащия транспорт да бъде част от тази на метрото.

Анализатори твърдят, че таксата за общинските детски градини покрива едва една трета от истинския бюджет, който е необходим за едно дете. На въпрос в какъв размер трябва да я е тя, Паргов заяви, че таксата не цели да покрие разходите, защото няма как ангажиментът на общината да отпадне и да се натоварят семействата.

Според него общината има косвено влияние върху демографския проблем и затова трябва да създаде условия младите семейства да планират своето бъдеще.