Трима са фаворитите за кмет на столицата, като със сигурност ще има балотаж. Това сочи проучване по телефона на „Барометър България“, проведено преди официалното започване на кампанията. Интервюирани са 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера от 26 септември до 3 октомври.

Единият от участниците в балотажа в София очаквано ще бъде сегашният кмет Йорданка Фандъкова, за която 27,2% от анкетираните заявяват готовност да гласуват на първи тур.

Снимка: Барометър България

Оказва се обаче, че основната интрига на предстоящите избори ще е вторият участник на балотажа, който към момента не е толкова ясен.

Мая Манолова печели подкрепата на 19% от анкетираните, а Ангел Джамбазки, който се включи в кметската надпревара относително по-късно, е с почти изравнени позиции с кандидатката на левите партии и има подкрепата на 18,3% от респондентите.

Борислав Игнатов остава по-надалеч в надпреварата с 5,9%. Все още 13,4% от анкетираните се колебаят към кого да насочат гласовете си.

Според агенцията в София балотаж ще има, като възможните сценарии за два: Йорданка Фандъкова - Мая Манолова или Йорданка Фандъкова – Ангел Джамбазки.

За разлика от столицата, в Бургас изборите по всяка вероятност ще приключат още на първи тур, като настоящият кмет Димитър Николов има сериозната подкрепа на 74,6% от съгражданите си.

Снимка: Барометър България

На доста голям интервал от него остават кандидатът на БСП Николай Тишев с 6,4% и представителят на НФСБ Бойко Миразчийски с 3,5%. 

Проучването на „Барометър България“ показва, че в град Русе се очертава оспорвана битка на първи тур и сигурен балотаж. Кандидатът на ВМРО Галин Григоров има преднина с 24,5%, следван от Пенчо Милков (21,5%), подкрепен от БСП. Диана Иванова от ГЕРБ може да разчита на гласовете на 19% от избирателите. Далеч по-назад с 3,1% остава Елеонора Николова от местната коалиция Съюз на демократичните сили. 

Снимка: Барометър България

Русе е градът с един от най-високите проценти колебаещи се – близо една пета от анкетираните. Именно този „несигурен“ вот ще реши крайния резултат, според „Барометър България“. 

Резултатите от проучването за Велико Търново показват, че в старопрестолния град е вероятен балотаж, но колебаещите се биха могли да наклонят везните в полза на досегашния кмет и той да бъде преизбран още на първи тур. 

Снимка: Барометър България

Даниел Панов, който е настоящия кмет от ГЕРБ, има твърдата подкрепа на 48,4% от съгражданите си. За Весела Лечева, чиято кандидатура е издигната от левицата, биха гласували 15,3%. Кандидатът на ВМРО Милен Михов е подкрепен от 9,7% от анкетираните, Калоян Янков от Демократична България получава подкрепа от 4% от избирателите. 

Снимка: Барометър България

Според „Барометър България“ изборът на кмет в Пещера ще бъде решен на балотаж, като досегашният кмет, който се кандидатира от ГЕРБ, събира 35,3% от гласовете на анкетираните. Негов основен опонент е кандидатът на коалиция ВМРО-БНД с 30,9% подкрепа.

Със старта на кампанията за местни избори 2019 г. „Барометър България“ проведе телефонно проучване на електоралните нагласи на избирателите в пет български града. Интервюирани са 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера.

На анкетирани са зададени следните въпроси: „Ще гласувате ли на предстоящите местни избори?“ и „Кой кандидат-кмет във вашия град ще подкрепите на предстоящите местни избори?“