Съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов официално покани сдружението „Спаси София” да се обединят и да направят силна кампания в битката на балотажа за районните кметове в столицата, съобщава БГНЕС.

Бившият правосъден министър поздрави всички кандидат-кметове на обединението, както и кандидатът на „Спаси София" Борис Бонев.

„Що се отнася за резултата на „Спаси София", техният резултат не е изненада за нас. С уважение на още ранен етап оценихме техния потенциал. Затова и още преди Нова година водихме разговори за явяване на единна кандидатура. Проведохме 8 срещи”, обясни Христо Иванов на пресконференция, на която политическото обединение направи рабор на представянето си на първия тур на местните избори.  

„Чух, че се спекулира, че не сме се обединили заради его – това е смехотворно. Имаме несъвместими подходи за явяването на тези избори. „Спаси София“ заявиха, че искат независимост. За тях беше неприемливо техни представители да влязат в нашата листа", допълни Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

На тези избори надградихме нашата електорална подкрепа след евроизборите през май. Към този момент имаме резултат по-добър от някои парламентарни сили. Продължава борбата следващата седмица на 10 балотажа в София. Огромни са шансовете и в други градове на страната, заяви Атанас Атанасов.

Към момента, независимо, че не са обявили окончателните резултати, „Демократична България" вкарва в новия общински съвет на София най-малко трима съветници, осезателно присъствие ще има и в местните парламенти в страната, разкри Атанасов. 

„Резултатът в София показва утвърждаване на резултатите ни в последните месеци", зави Христо Иванов. Той оценява, че е направена силна кампания, която имала за цел да събере гласовете на демократичната общност. В столицата е имало големи очаквания за голяма промяна, която не се е случила. 

„Битката за промяната не е приключила и продължава с балотажа за районните кметове. Следващата дългосрочна цел са парламентарните избори след 18 месеца", отбеляза Христо Иванов. 

По отношение на балотажа Иванов не вижда в лицето на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова носител на дълбинна промяна в управлението на София. 

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за кмет на „Демократична България” арх. Борислав Игнатов заяви, че като общински съветник гарантира, че „чрез преструктуриране на бюджета ще направим по-чист града”. Това ще е едно от първите неща, които ще направим в новия общински съвет. Подкрепете на балотажа нашите кандидати за районни кметове, призова Игнатов.