Централната избирателна комисия определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите за местния вот.

Партия „Атака” ще участва в надпреварата под номер 4, Националният фронт за спасение на България - номер 8. В бюлетината ВМРО ще е под 34, ГЕРБ ще бъдат под номер 43. Воля - 51, ДПС - 55, БСП - 56, СДС - 64 и последният номер - 66 ще бъде за "Демократична България - Обединение"

Снимка: Ладислав Цветков

Междувременно стана ясно, че бившата кметица на „Младост" Десислава Иванчева няма да участва в кметската надпревара. Причината е, че Общинската избирателна комисия в София й е отказала регистрация. 

Първи, под номер 8, беше изтеглен Национален фронт за спасение на България, а последни бяха изтеглени БСП.
От две различни кутии различни членове на комисията теглиха партията и номера.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако търсим някаква символика – 4 успешни мандата. Това е успешният период, в който нашите кметове работеха до този момент. И разбира се, всичко това е във взаимодействие с триъгълника, тройката, с доброто взаимодействие с гражданското общество, гражданите, местната власт и изпълнителната власт”, каза Цветомир Паунов от ГЕРБ.

„Ние залагаме на местни, свестни кандидати. Така че не очаквайте от нас хвърляне на боб, гадаене и смешки в тази посока”, заяви Ангел Джамбазки от ВМРО.

„Ако го опростим – 5 и 6 е 11. Това е кралско число. 5 и 6 една след друга цифрите означават и последователност. Така че последователно към минимум 5-6 града, както каза колегата Проданов”, каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов след края на жребия.

Снимка: btvnovinite.bg

„66 е хубав номер. Две шестици. Лесно е за запомняне. Но най-важното е, че нашата програма е силна и искаме да направим истински добри неща за този град.”, коментира от своя страна кандидатът на „Демократична България” Борислав Игнатов.

Независимите кандидати и местните коалиции ще получат номера след 66 по реда си на регистрация.

Междувременно стана ясно, че сред мотивите на Общинската избирателна комисия да откаже регистрация на Десислава Иванчева е това, че документите й са внесени 7 минути след крайния срок.

Снимка: btvnovinite.bg

„Комисията счита, не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво.

Пред bTV Десислава Иванчева коментира, че ще обжалва решението.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам на всички да бъде ясно, че не сме се отказали от регистрацията от някакъв страх или някакъв натиск”, заяви Иванчева.

Християндемократическата партия за България, която предложи Иванчева за кмет на София днес получи номер 47 на жребия. Предстои да стане ясно дали бившата кметица на „Младост” ще участва в надпреварата.

Решението на Общинската избирателна комисия може да се обжалва пред Централната избирателна комисия, а решението на ЦИК пред съда. Минути преди края на работния ден обаче все още не беше внесена жалба по казуса „Иванчева”.