Парични премии в община Пловдив и общинските фирми дни преди изборите. Бонусите достигат до 400 лева и са раздадени на близо 2 хиляди и 700 служители. От общината казват, че няма нарушение, но общински съветници пуснаха жалба до Избирателната комисия за изборно нарушение. 

Снимка: btvnovinite.bg

В общинската фирма „Чистота” работят около 700 души. Служителите вчера са взели добавки към заплатата си в размер на 230 лева.

Жена, която работи като чистачка във фирмата от 20 години, не е изненадана от премията и е  свързва с изборите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не го смятам затова, защото  всеки три месеца ние си получавахме тия пари,малко повечко,малко по-малко, колкото имат, толкoва”, казва чистачката Лили Атанасова.

Близо 680 служители от община Пловдив за взели между 200 и 400 лева бонуси в началото на октомври.

Снимка: btvnovinite.bg

Секретарят  на община Пловдив Ангелина Топчиева е категорична, че бонусите нямат нищо общо с изборите, а е обичайна практиа на всеки три месеца, ако се установят икономии при анализ, „те се предоставят на служителите под формата на възнаграждения”.

В кметството в район „Южен”, което единствено се управлява от опозиционен кмет, няма раздадени бонуси.

Снимка: btvnovinite.bg

„Така се е случило, не сме реализирали досаттъчно икономия и на колегите не са раздадени бонуси”, казва временно изпълняващият длъжността кмет на район „Южен” Севдалина Цветкова.

Общински съветници  от Пловдив реагираха остро на бонусите точно преди изборите и ги окачествиха като неморални.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Иван Петков от БСП,това си е чисто предизборно законово купуване на гласове на чиновниците на община Пловдив.

„Трябва да се дадат след изборите, за да няма нито за миг съмнение,че  с тези бонуси се цели  стимулиране на гласуване по точния и правилен начин”,  казва  общинският съветник Камен Шишманов от  ВМРО.

Снимка: btvnovinite.bg

Общинската избирателна комисия е сезирана за изборно нарушение. Оттам заявиха,че са препратили сигнала към прокуратурата, която да реши има ли злоупотреба и престъпление