В Плевен не се очертава победител на първи тур на местните избори на 27 октомври.

Това сочат данните от проучване на „Маркет Линкс” по поръчка на bTV. То е проведено сред 320  пълнолетни лица в периода от 2 октомври до 6 октомври по метода на прякото лично интервю.

Избирателната активност ще е по-висока от тази на предходните местни избори през 2015 г. – очаква се да е 53%. На предишните избори беше около 50%, коментира социологът от „Маркет Линкс” Добромир Живков.

Водещ кандидат е Георг Спартански, ИК „Община Плевен” – 29%. Той е подкрепен е от „Демократична България”, СДС и БЗНС.

Следват го Илиян Йончев, БСП – 13%, Мирослав Петров, ГЕРБ – 12%, и Калин Поповски, ВМРО-БНД – 7%.

„Въпросът е с кого Спартански ще отиде на балотаж. Разлика между кандидатите  на БСП и ГЕРБ почти няма – с изравнени позиции са”, уточни Живков.

Предвид нагласите за избор на  общинските съветници отново се очертава фрагментира общински съвет в Плевен. И на последните местни избори беше такава картината, напомни социолотъг на „Маркет Линкс”.

Изследването показва, че ГЕРБ получава 18% подкрепа за листата си от съветници, БСП – 14%, а ВМРО-БНД - 8%. Независим кандидат, ДПС и МК ДБ-Обединение имат по 4%.

Експресно проучване на "Маркет Линкс" по поръчка на bTV, проведено сред 320 лица над 18 г., в периода 2 октомври  - 6 октомври по метода на прякото-лично интервю в Плевен.