На шест поредни избора МЕНСА България тества нивото на интелигентност на кандидатите за власт. На този вот петима от номинираните за постове в местната власт разрешиха на организацията да направи публични резултатите им.    

Снимка: btvnovinite.bg

Половин час и 45 въпроса са нужни на МЕНСА да преценят колко интелигентни са кандидатите за местна власт. Тестът е за логическо мислене, добра реакция при стрес и време. Задаваните въпроси са тайна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако ви покажем самия тест много лесно ще се реши от някои хора после, могат да се съберат приятели и роднини и да решат теста”, казва заместник-председател на МЕНСА Христо Радков.

bTV среща зрителите с двама от петимата, решили теста успешно.

Първият е Димитър Митев - кандидат за общински съветник за София от "Заедно за промяна".

Снимка: btvnovinite.bg

Според него „категорично” е важно един политик да бъде умен, но също така „трябва да има морал и образование, но ако има само интелект, но се реализира само в полза на частния интерес и се реализира, както е сега, в полза на управляващите, не е нормално”. 

Що се отнася до това, че другите кандидати не искат да разкрият своите резултати от теста, Митев смята, че е „нормално човешко притеснение. Ако постигнат по-нисък резултат, има чувство на срам и хората биха казали: „Този е по-прост, този ли ще ме управлява мен”.

Някои от кандидатите казват, че биха сложили резултатите си в автобиографията си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лошото е, че интелигентните хора бягат от политиката. Аз понеже съм арменка, имаше един лаф, че арменци в политиката няма, защото, сещате се, политиката е мръсна работа, а те си падат по изкуството”, казва Полина Куюмджиян, кандидат за кмет на Красна поляна, от „Демократична България”.

Според МЕНСА България няма политик, който да си признава, че се притеснява от теста.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки път проблемът е във времето, но на всеки е ясно - при добро желание време се намира”, казва Христо Радков, заместник-председател на МЕНСА.

А осмелилите се да се явят на препитването за този вот кандидати са показали над средното ниво на интелигентност, отчитат от МЕНСА.