Арх. Борислав Игнатов кандидат за кмет на София на „Демократична България”. Той е роден през 1972 г. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 1995 г. със специалност „Градоустройство“.

Същата година започва самостоятелна работа като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро. В средата на 2001 г. се премества в Ню Йорк. Там работи в една от най-големите световни архитектурни фирми по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради.

През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там.

През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди.

Негов близък приятел е режисьорът Жоро Торнев. 

„Запознахме се пред 90-те години, когато започнахме да учим. Тогава мечтаехме първо да няма купонна система, да няма член първи от Конституцията – това беше дневният ред на обществото. Аз мечтаех за филми, а той за голяма архитектура. Той продължава да живее в "Дружба" 2 и има погледа на човек, който живее на земята, а не на друга планета – това му дава страхотен шанс”, отбеляза Жоро Торнев в предаването „Тази неделя”.

Арх. Борислов Игнатов печели „Зелена карта” през 1998 г. и заминава за САЩ.

„Предишната година бях в казармата в Шумен, тогава стана големият крах на държавата при Жан Виденов, ситуацията беше неясна. Когато човек получи този жребии, тръгва и вижда какво е положението”, обясни той.

Според него Иван Костов като политик е направил много важни неща и много тежки промени. „Не случайно не е харесван, тъй като непопулярните мерки не винаги водят до одобрение”, каза архитектът.

В САЩ той работи като архитект и отбелязва, че когато започваш да живееш на ново място, сякаш изживяваш второ детство, защото започваш да учиш много неща. 

Една от причините да се завърне в България е проектът за къщата – дърво.

По-късно високотехнологичната сграда “Къщата Дърво” в Каварна става единствената българска сграда, включена в новото, второ издание на престижния сборник  “1000 х Европейска архитектура”   (1000хEuropean Architecture”).

“Къщата дърво” се намира в околностите на града, в скат над борова гора. Тя започва да расте на терен, който от с течение на годините е превърнат в сметище. Издигането на къщата се случва наистина по модела на дървото. Корените са дълбоко в земята – това осигурява топлината за жилищните помещения и зимната градина, която оформя короната на къщата и се намира на покрива.

„След този проект последваха други и разбрах, че Америка няма нужда от мен конкретно. Аз съм там, но когато съм в България мога да предоставя свои знания, които да направят промяна”, обясни арх. Борислав Игнатов.

Той е първопроходник в много неща и аз му пожелавам да стане това, което иска, отбеляза Жоро Торнев.

Арх. Борислав Игнатов сподели, че се е запознал с приятелката си във Варна през 2015 г. и от тогава са заедно, като тя го поддържа във всичко, което прави.

За него един от най-трудните моменти в живота е, когато губи баща си. „Той ми казваше, че властта не може да бъде съветвана, а да бъде взета и нещата да бъдат свършени”, сподели още арх. Борислав Игнатов. Той сподели още, че двамата с майка му се грижат за по-малкия му брат, който от дете има церебрална парализа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!