Нормално е на места избирателната активност да е по-ниска, но има и подвеждане, понеже там, където има някаква интрига, има повишаване, като в София например, каза Геновева Петрова от „Алфа Рисърч”.

Към половин милион души са излезли в столицата да гласуват, сочат предварителни данни от екзитпола, каза Геновева Петрова.

На първи тур за София са гласува за промяна, но на втори тур са преценили, че Манолова, не е тази промяна, която очакват, смята политологът Даниел Смилов.

По предварителни данни Йорданка Фандъкова печели с 53% столицата.

Ако ГЕРБ беше загубил столицата, това щеше да е началото на края, коментира предварителните данни политологът Кольо Колев.

Добромир Живков от „Маркет линкс” се съгласи пък, че има движение в активността и подчерта, че на местата, където изходът не е бил ясен на първи тур, увеличаването на избирателната активност се вижда осезаемо.

И двамата се съгласиха, че в общините с нарушения, има наистина висока избирателната активност.

Политолозите Антоанета Христова и Даниел Смилов също коментираха избралите да отидат до урните и тяхното увеличение в София, като потърсиха причини и в чистата предизборна кампания освен в интригата кой ще спечели столицата.

Там, където има вътрешни конфликти и разделяне в структурата, там политическата партия има проблем, и има смяна на кмета, коментира Христова. 

Социологът Кольо Колев обясни, че на места активността е ниска заради отчуждението на гражданите и усещането, че партиите си играят свои игри. Той подчерта, че това не се случва само у нас.

В някои по-малки населени места, се страхуват да гласуват за други, за да не загубят работата си. Оказва се, че гласуват за работодателя си, коментира Даниел Смилов.