Изданието „Форбс” публикува годишната си класация за най-влиятелните жени в целия свят. 

И през 2017 г. дамата с най-голямо влияние в света е германският канцлер Ангела Меркел. Преди няколко седмици нейната Християндемократическа партия отново спечели изборите и върви към съставяне на коалиционно правителство. Меркел е на първо място в класацията на "Форбс" за седма поредна година и 12-та общо.

Ако Хилари Клинтън беше спечелила най-важната си кандидатура миналата година, може би щеше да оглавява класацията днес. Но бившата първа дама на САЩ загуби не само президентските избори, но и слезе 63 места по-надолу в списъка спрямо 2016 г., когато кандидат-президентът тогава беше на втора позиция.

Новодошла в класацията е Тереза Мей – министър-председател на Великобритания. Жената, на която е поверена Великобритания във времето на трудния преход през брекзит, се издигна директно до втора позиция. За да се справи с изключително сложната ситуация в исторически и социален аспект, Мей наистина ще трябва да разчита на уменията си на лидер. Особено когато на масата за преговори има насреща си органите на Европейския съюз.

Трета в класацията тази година е Мелинда Гейтс. Съвместно със съпруга си Бил Гейтс, тя оглавява Фондацията „Бил и Мелинда”. Организацията е дарила повече от 40 милиарда в подкрепа на организации от над 100 страни до днешна дата.

Оперативният директор на "Фейсбук" Шерил Сандбърг и изпълнителният директор на корпорацията "Дженеръл Мотърс" Тери Бара запълват петицата, съответно на 4-то и 5-то място.

Дъщерята на Доналд Тръмп Иванка също намери място сред новобранците. Нейната дейност в Белия дом под ръководство на баща й я доведе до 19-та позиция. Въпреки че държавният глава не винаги следва съветите й, Иванка се застъпва за социални политики като платени майчинство и бащинство, издигане в кариерите на жените в науката, както и предприемачеството.

След нея останаха водещата Опра Уинфри (21-во място) и кралица Елизабет Втора (26-то). В златната среда на стотицата остана Бийонсе - изпълнителката на песента "Run the World (Girls)", в която се пее именно, че жените ръководят света.

Певицата Тейлър Суифт остана на 85-то място. Още по-надолу е най-високо платената европейска знаменитост, според същото издание - писателката Джоан Роулинг, която е на 88-мо.