Метални скулптори от хиляди малки части. Така можем да опишем най-кратко изкуството стиймпънк. За хора като Чудомир Драгнев обаче тези фигури са се превърнали в начин на живот.

Снимка: Чудомир Драгнев

"Стиймпънкът е едно приключение, едно прекрасно връщане към миналото във Викторианската епоха. Едни страхотни машини, които за съжаление в момента нямат никакво приложение в модерния свят. За мен стиймпънкът е забавление. Нещо, което искам да стане още по-популярно в нашата държава, защото има доста хора, които могат да се включат чрез това изкуство в самото рециклиране. Българинът малко трудно възприема това течение, поради простата причина, че е ново и не е евтино" казва той.

Снимка: Чудомир Драгнев

Чудомир е един от малкото артисти в България, които избират именно това изкуство като свое призвание.

"Като при всеки самоук, при мен нещата започнаха абсолютно на шега. Просто бях очарован от това, че мога да правя нещо с ръцете си. Увлякоха ме инструментите, обожавам да работя с ръцете си и това е едно хоби, което ме погълна и впоследствие се превърна в професия. По-скоро се водя от максимата, че творецът е творец, когато е гладен, а когато е сит - тогава е гаден", споделя артистът.

Снимка: Чудомир Драгнев

Създаването на стиймпънк предмети и фигури не е никак лесна задача. За начало се налага да прекараш доста часове, седмици и месеци в разглобяването на стари машини. Именно вътре могат да бъдат открити тези съкровища - зъбни колелца, оси и всякакви малки части.

Снимка: Чудомир Драгнев

"При мен нещата се случват в главата. Много рядко се гледат чертежи или примерни картинки – започва се отнякъде и въпросът е да не спираш. Накрая винаги става красиво. Зависи от проекта и колко ще ме увлече, колко е близко до моето сърце. Малките роботи не ми бяха толкова трудни да ги измисля. Може би около седмица, докато изберем базовия модел и да видим, че и другите му симпатизират, за да го развием. Докато по-големите неща, всичко е много специфично. Зор е да се направи веднага, да се довърши в определен срок. Това е творчески процес, така че не бързаме с нищо", разказва Чудомир.

Снимка: Чудомир Драгнев

Той е от онези хора, които не се отказват лесно. Въпреки трудната години Чудомир вече прави планове за своето творчество.

"Като творец, човек със собствена работилница, това е един период, в който нямането на работа ми дава възможността да работя върху мои лични проекти. Иска ми се този приказен свят, който е в главата ми, работя в посока това нещо да може да бъде вкарано в анимационен филм, в игра, в комикс - защо не. Тези роботи, това вълшебство да стигне до максимален брой хора, като моята основна цел са децата", споделя Чудомир.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!