Да имаш различно семейство не е лесно, особено когато си дете. Това е нещо, което Владина Цекова много добре знае.

Тя е дете на глухи родители. Майка ѝ е седмаче, вероятно това е причината да не чува, баща ѝ пък е жертва на лекарска грешка – оглушава на двегодишна възраст, след като се разболява и му бият по-висока доза медикамент. Двамата се срещат в т. нар. глухото училище в Павлово.

Те никога не са чували гласа ѝ. Първият език, който Владина научава, е жестомимичният. Може би затова прекалено жестикулирам, казва тя през усмивка.

Родителите ѝ обаче я дават рано на детска градина и често я пращат при баба ѝ и дядо ѝ, за да бъде в чуваща среда и да може да общува и говори.

Рано осъзнава, че семейството ѝ е по-различно – още в градината, където на нея гледат по-различно. Дори удряла баща си през ръцете, когато ѝ говорел на жестомимичен език, защото усещала, че я наблюдават. Не искала да ходи и в първи клас, защото децата ѝ се подигравали. Децата не са виновни, но аз го преживявах изключително много, сподели Владина.

Независимо от всичко, тя смята, че детството ѝ е било щастливо. А днес усмивката не слиза от лицето ѝ. Не позволявам детето в мен да си отиде, макар и да съм на 55, обясни тя.

Вижте целия разговор във видеото: