Компанията „Върджин галактик“ на милиардера Ричард Брансън съобщи, че успешно е извършила тест на свръхзвуков полет, подготовка за бъдещи пътувания в Космоса.

Тестът идва три и половина години след като инцидент унищожи в Калифорния друг космически апарат на компанията, а един пилот загина.

Свръхзвуковият апарат „Спейсшип 2 Ви Ес Ес Юнити“, беше изстрелян от самолет на височина от 14 км. След това корабът е бил ускорен до свръхзвуковата скорост от 1,87 Мах, достигайки височина от 25 км. После успешно се е приземил, съобщиха от компанията.

„Сега Космосът е мъчително близо”, написа Брансън в „Туитър” след изпитанието.

Апаратът „Спейсшип 2 Ви Ес Ес Юнити”е вторият от общо пет, които са планирани за производство.

От 2016 г. компанията, която го построи – „Спейсшип Къмпани”, също част от империята на Брансън – има разрешение да извежда туристи в Космоса, стига да отговори на изискванията за сигурност.

Все още няма официално съобщение кога ще започнат туристическите полети в Космоса, но има обявена цена на билетите – 250 хил. долара.

Срещу тези пари бъдещите космическите туристи ще бъдат извеждани до височина от 100 км – достатъчно, за да усетят безтегловността, както и да видят част от кривата на земното кълбо.