Няма същество на нашите георграфски ширини, което да не страда от кучия студ! Хм, това всъщност не е съвсем вярно. TRACKTOP-ът, например, студ не го мори. Той мори студа и днес е тук, за да го прокуди от скованите ви крайници и челюсти. Преслушайте готините песни от последните 5-6-7-8 дни, с които TRACKTOP-ът е натоварен. Може пък точно те да се окажат липсващата добавка към чая с ром.

Autre Ne Veut – Counting

Наистина ли бруклинското дете Arthur Ashin е на 22? Пич, остави възрастта – очаквай „Counting” като първи сингъл от тавата „Anxiety”, която излиза на 12 февруари догодина. "Everything you say is breaking up/ This is not a time for this to stop", пее той в трака, "I'm counting on the idea that you'll stay”. Чудиш се дали лириките на песента са написани по време на травматичен момент от рода на последните дни на романтична връзка? Не, иронията идва, когато разбереш, че това е песен за умиращата му баба. Плясни си един шамар и давай към следващото парче! - Е.М.

Jamie Lidell – What A Shame

Сега виждам, че в YouTube един човек не е харесал това парче, какъв срам! Това е добра работа, Jamie Lidell, фънки бийтове и прецизност на продукцията, достойна за мозъчна хирургия. Ако и ти си от онези, които очакваха пича да извади отново нещо откачено, търпението ти ще бъде напълно възнаградено на 18 февруари, когато излиза едноименният му албум. Тръпнете! Защото тук нещата се очертават като по-калейдоскопично цветни, за разлика от кафяво-сивата му тава „Compass”. - Е.М.

Yo La Tengo – Before We Run

Едва ли мога да изрека „най-добрата банда на света се завърна”, но определено имаме повод за радост. Yo La Тенго са експериментирали с доста различни звуци за тяхната десетилетия издържала, силна кариера, а еклектика е нещо сим-карта за тях, чрез която приемат сигнали за ненаподобяващ нищо звук (особено по време на силната им серия от албуми през последното десетилетие). Те винаги са имали "звук", и този звук е налице и в "Before We Run", първия сингъл от предстоящия им албум "Fade”. Това е познато звучене от група, която превъзхожда и изцежда стария материал, без припознаване и без да звучи остаряло, поради което присъствието Yo La Тенго е винаги е добре дошло. - Е.М.

Keaton Henson – Sweetheart What Have You Done To Us

Понякога музите ни се разкриват преди експлоатиращите ги артисти. Така открих Кийтън Хенсън: благодарение на вдъхновението зад една от най-милите песни, които съм слушала в близките няколко месеца. Песента е "Gare Du Nord" и е посветена на Soko, която познавам отпреди (след препоръки - здрасти, Рали =)) и с която Хенсън е имал връзка. Съдейки по статусите на Soko, които придружаваха песента във Facebook, връзката е била прекратена не по нейно съгласие или въпреки нейното несъгласие. А той казва "довиждане“ с песен... Така поетичните музикални души бият чембери на любовта. Преводът на езика на простосмъртните е "вината не е в теб, а в мен“. Елегантно, трябва да му се зачете. Зачита се!

Но днес слушаме и гледаме "Sweetheart What Have You Done To Us” – най-новата песен на Хенсън, която е част от едноименно EP, което трябва да излезе на 19 ноември. За пореден път рошав мъж, море, китара и (отмита) любов ме убеждават, че душицата ми е много по-отзивчива на минималистично споделените истини в музиката, отколкото на пищните многозвучни зрелища. Ако се чудите кои са предишните рошави доказателства за горното, стягайте Google-ите и слушайте Деймиън Райс (Damien Rice), Джеф Бъкли (Jeff Buckley), Хосе Гонзалес (Jose Gonzales) и... тези ще ви стигнат за днес. Ако си ги слушате редовно, тогава поздрави и поздравления. И не забравяйте да чуете и Soko. – Е.И.

Haim – Send Me Down

Не мина много време от дебюта на Haim на борда на TRACKTOP-a и ето, че дойде време да си го припомняме във връзка с новото парче на сестринското трио. Какво ново за тези момичета ли? В момента обикалят Европа и по-конкретно – Великобритания, където имат планирани 6 концерта, след успешни лайфове в Париж, Рейкявик, Амстердам, Брюксел, Берлин и Кьолн.

-Дали ще свирят у нас?

-Да, да... (Тате обеща да ми купи колело) ама друг път...

Е, за щастие, имате ли интернет, цалото знаменитост на света може да ви пее в хола, затова не пропускайте да отделите "малко-над-20-лева“ за частния си виртуален концерт и надуйте “Send Me Down”. Може на вас „да ви не требе жокер“, но да си кажа – със слушалки ще се изстреляте там, където само Феликс е бил. – Е.И.

The Weeknd – Trilogy (албум)

Ако въпреки препоръките ми, сте пропуснали да държите под ухо The Weeknd, или просто сте забравили, ето ви подсещанката: Първият албум на канадския изпълнител под шапката на мейджър лейбъла Universal вече е факт. “Trilogy” събира трите mixtape-а (или както е множественото число на тази дума на български) на The Weeknd, които изпълнителят издаде в независимите си години – House Of Balloons, Thursday и Echoes Of Silence, както и три нови песни, с които мистър Абел Тесфайе (Abel Tesfaye – оригиналното име на музиканта) подгря феновете си преди излизането на албума.

В рамките на една седмица The Weeknd представи Valerie, Twenty Eight и Till Dawn (Here Comes the Sun). Освен това, в същата тази седмица излезe и дуетът на изпълнителя с Drake (The Zone) и видеото към парчето с Wiz Khalifa (Remember You). Пфю, ето това се казва активност. А сега е ваш ред да се активизирате, доколкото слушането на хубава музика е активно занимание. Активно Ваша – Е.И.