Американски учени успяха да удвоят трайността на ягодите, като ги подлагат на ултравиолетови лъчи.
При тази "ултравиолетова баня" ароматният плод може да изкара цели девет дни, без да хване характерния по него мухъл.
Новата технология използва LED осветление, което преобразява хладилника в нещо като студен солариум.
Технологията била разработена от екипа на Стивън Бриц от Американското министерство на земеделието и от фирма за осветителни тела. Оказва се, че тъмнината и влагата в хладилниците са възможно най-благоприятната среда за бързото разваляне на този малотраен продукт.
Но когато в него се инсталира ултравиолетово LED осветление и ягодите биват подложени на постоянното му въздействие, те запазват вида и вкусовите си качества цяла седмица и половина.
Новата технология стана възможна само след въвеждането на новите ултравиолетови светодиоди. Предишни опити с ултравиолетово съхранение на ягодите с флуоресцентни тръби водеше до тяхното изсушаване.
LED осветлението консумира много малко енергия и може да бъде използвано за съхранение на бързоразвалящи се продукти както в домашния хладилник, така и в складовата база.