Британски учени разработиха тест на базата на златни наночастици, който позволява с невъоръжено око да се открият първите стадии на болест или инфекция като рак на простатата или ХИВ.

Новият детектор, съставен от миниатюрни златни частици върху пластмасова основа, дава възможност да се изследва кръвният серум на пациента. Ако серумът съдържа биологични маркери на заболяване, като свързания с ХИВ инфекция p24 или като специфичния простатен антиген, който се използва за диагностициране на рак на простатата, наночастиците реагират,
оцветявайки в синьо разтвора в детектора. В отсъствието на тези маркери наночастиците го оцветяват в червено.

Според изобретателите този прототип е 10 пъти по-чувствителен и 10 пъти по-евтин в сравнение със сегашните методи, а това означава, че ще е от особен интерес за бедните страни.

Тестът не изисква да се използва скъпоструващо оборудване, тъй като наличието на търсената молекула може да бъде открито с невъоръжено око, заяви проф. Моли Стивънс от Лондонския импириъл колидж. За разлика от други методи, голямата му чувствителност позволява да се открият първите стадии на инфекция или заболяване и следователно предоставя по-добри шансове за лечение на някои пациенти, например на серопозитивни.

Много важно е пациентите да бъдат тествани периодично, за да се прецени успехът на антиретровирусни терапии и да се открият нови случаи на инфекции, допълни съавторът на изследването Роберто де ла Рика.