Датска компания се надява да сключи договори с големи производители на мобилни телефони и таблети за използването на нов софтуер, позволяващ на потребителите да контролират устройствата си чрез движението на очите си.

"Можете да го използвате за основни команди като обръщане на следващата страница на електронна книга за игри", заяви изпълнителният директор и съосновател на компанията The Eye Tribe - Суне Алструп Йохансен. Софтуерът използва инфрачервена светлина, отразена от зеницата на окото, която се записва от камерата на устройството и позволява на потребителите да плъзгат или да кликват на екраните си с очите си.

Когато четете електронна книга и стигнете до края на страницата, софтуерът ще може да обърне следващата страница, а ако отместите погледа си от екрана, той ще го замъгли. Компанията The Eye Tribe била създадена от четирима студенти преди една година. Те получили финансиране в размер на 800 000 долара през август, за да разработят технологията.

Компанията планира да предостави безплатно технологията и на други фирми, разработващи софтуер, в началото на идната година. Алструп Йохансен заяви, че The Eye Tribe иска разработеният софтуер да бъде интегриран в хардуера на големите производители на мобилни телефони и таблети, така че потребителите да могат да купуват устройства със софтуера и след това да свалят приложения, работещи с технологията за контрол с очи.

"В момента, ако хората искат да използват софтуера, те се нуждаят от допълнително устройство, което да бъде добавено към настоящ смартфон или таблет, или от нов хардуер, който все още не е на пазара", заяви Йохансен и допълни, че компанията се надява да печели пари именно от компаниите, които разработват хардуера.

"Очаква се технологията да промени значително начина, по който потребителите играят на игри и използват приложения”, посочи един от съоснователите на компанията Джон Паулин Хансен.