Тютюнопушенето, определената възраст, високото кръвно налягане могат да предизвикат еректилна дисфункция. Онлайн калкулатор, качен на сайта на британския в. "Дейли мейл", вече дава възможност да се изчисли риска от импотентност.

Ако, например, Вие сте на 50 години, пушите и имате хипертония, рискът ще е 14% (два пъти по-висок от средностатистическите показатели). 40-годишен мъж, който не пуши, но страда от хипертония и болест на сърдечносъдовата система, е с 8-процентен риск от импотентност.

Човек на средна възраст с диабет, заболяване на сърдечносъдовата система, високо
кръвно и с вредни навици, почти 8 пъти по-често се сблъсква с полови проблеми в сравнение със здрав мъж на същите години.

Статистически данни показват, че все повече млади хора са сред пациентите с еректилна дисфункция (тя е диагностицирана у 8% от мъжете на над 20-годишна възраст и у 11% от мъжете на над 30 години).

Нерядко дисфункцията се предизвиква от психични проблеми, включително тревожност и стрес. А при по-възрастните ключова роля играе начинът на живот - сред рисковите фактори са високото кръвно налягане, пушенето, диабетът, наднормено тегло, заседналият начин на живот, консумацията на алкохол.