Sony разпространиха видеоклип, в който приканват публиката да се подготви за сериозни новини на 20 февруари, когато ще се проведе специално събитие в Ню Йорк, САЩ. Вероятно тогава ще е дебютът на игровата конзола Playstation 4, с което японците ще изпреварят значително анонса на главния си конкурент Microsoft и тяхното устройство от следващо поколение - Xbox 720.

Още преди появата на Playstation 4, разработван под кодовото име Orbis, са известни ключовите хардуерни характеристики на новото устройство, публикувани в геймърския сайт Kotaku. Според техническата документация, разпространена сред разработчиците на игри, проектът Orbis предвижда създаването на конзола с четири двуядрени процесори AMD Bulldozer, 8 гигабайта системна памет, видеокарта AMD R10xx с 2 гигабайта памет, 4 USB-порта, HDMI-порт за видео и оптичен порт за звук, мрежов порт, твърд диск с капацитет от 160 гигабайта (макар че този компонент може да се измени, тъй като това е зададено в спецификацията за разработчиците) и Blu-Ray оптично устройство.

Истинската иновация се очаква да бъде обаче новият геймпад с чувствителна на допир зона, с която да се създадат нови възможности за взаимодействие по време на игра. Този контролер все още се държи в тайна и засега са известни само спекуалции за неговата функционалност. Очаква се, например, чувствителната на допир зона да може да се използва като таблет, с възможност за натискане с няколко пръста, както и с кликване, подобно на голям бутон. Стандартно Playstation 4 вероятно ще продължи да работи с досега използваните геймпади, както и с контролера Move, с чиято помощ можете да играете с цялото си тяло при определени игри (подобно на Nintendo Wii).

В информацията на Kotaku се посочва още една любопитна иновация – възможността на конзолата на Sony да бъдат създавани различни профили с настройки за различни потребители. Тази функция ще е особено полезна при игра в мрежа през онлайн-платформата на Sony PSN. В момента, дори през конзолата да играят четирима човека в мултиплейър режим, системата отчита само един акаунт за достъп. При новия режим ще могат да бъдат активирани различните акаунти на различните, които по този начин ще събират точки, бонуси и ъпрейди на своята сметка, докато играят заедно през една конзола.

Според публикация в японския вестник "Asahi Shimbun", цитирана от сайта TheVerge, цената на PlayStation 4 ще бъде над 40000 йени (близо 315 евро). Очаква се, че конзолата ще се появи на японския и американския пазар до края на 2013 година. Появата на PlayStation 4 в Европа засега не е потвърдена преди 2014 година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!