Sony промени текста в ръководството за новата си серия смартфони Z5. Промените са в пасажа, указващ дали Xperia Z5 е водоустойчив.

В новата версия на текста се казва, че Xperia Z5 не трябва да бъде потапян във вода, а клиентите, които го направят, ще изгубят гаранцията на устройството.

Водоустойчивостта дълго време бе една от основните характеристики на линията телефони Xperia. Новите модели Xperia Z5 също имат много висока степен на защита от прах и вода – IP68. Това означава, че по време на тестовете са били потапяни в сладка вода за 30 минути и на дълбочина до 1,5 метра.

Sony обаче промени обясненията за степента на защита и в уебсайта вече е написано следното: „Категорията на защита IP68 е постигната в лабораторни условия и в standby режим на телефона, така че не трябва да го ползвате под вода”.

Това означава, че с Xperia Z5 е рисковано да се правят подводни снимки, което е основната полза за клиентите с водозащитени апарати.

Промените в обясненията за водоустойчивостта касаят и трите модела от линията –
Xperia Z5 (5,2-инчов екран), Xperia Z5 Compact (4,6 инча) и големия 5,5-инчов Xperia Z5 Premium, който е първият в света 4K резолюция.

 

Отмяната на водоустойчивостта идва в момента, в който Sony представи новата реклама на Xperia Z5 и на компактната камера RX100 Mark IV като "направени за Джеймс Бонд". Рекламата е с участието на Наоми Харис, която в новия филм за агент 007 играе ролята на Мънипени.