В Австралия официално бе пуснат в действие най-бързият в света радиотелескоп, който ще предостави неподозирани възможности на учените да изследват Вселената, да картографират черни дупки и да попълнят познанията си за произхода на галактиките, предаде Ройтерс.

Телескопът ASKAP (Australia Square Kilometre Array Pathfinder) е разположен в Радиоастрономическа обсерватория Мърчисън в Западна Австралия. Със своите 36 антени, всяка от които с диаметър 12 метра, от днес ASKAP ще насочи вниманието си към космоса, търсейки отговори на големите загадки на Вселената. Той ще се "вслушва" за радиовълни от космическото пространство, благодарение на които учените ще могат да "се върнат" във времето на ранната Вселена.

"Радиовълните ни съобщават уникални неща за космоса. Благодарение на тях можем да научим повече за газовете, от които се образуват звездите, както и за екзотични обекти, пулсари и квазари, преминаващи границите на човешкото познание за физическите закони във Вселената", казва Брайън Бойл, директор
на проекта от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO).

Радиотелескопът ASKAP е разположен в отдалечен район с площ от 50 000 квадратни километра, обитаван едва от 120 души. Мястото е идеално заради "радиотишината" - липсата на изпращани от хора радиосигнали, които могат са смутят антените, "oслушващи" се за астрономически радиосигнали.

Използвайки нови "радиокамери", телескопът ASKAP на стойност 152 милиона австралийски долара ще може да сканира небето много по-бързо от съществуващите радиотелескопи и ще покрива зрително поле около 150 пъти по-голямо от площта на Луната.

Радиотелескопът ASKAP е първият градивен елемент от най-големия телескоп в света - SKA (Square Kilometer Array), който ще бъде изграден едновременно в Австралия и Южна Африка. Конструирането му ще започне през 2016 г. и Австралия ще добави още 60 антени към съществуващите 36.

Със способността си да покрива големи площи от Вселената радиотелескопът ASKAP ще предостави огромно количество данни. През първия си ден на служба той ще събере повече информация, отколкото понастоящем се съдържа във всички радиоастрономически архиви на американската Библиотека на Конгреса.

Използвайки съществуващите радиотелескопи, изображение на Кентавър А - най-близката до Земята галактика с черна дупка в центъра, ще изисква 400 отделни изображения, две години наблюдения и 10 000 часа компютърно време. За сравнение - с радиотелескопа ASKAP същото ще бъде постигнато с две изображенияи пет минути наблюдения и компютърно време.

Учени от цял свят ще използват австралийския радиотелескоп за изследванията си. Той вече е изцяло нает за следващите пет години. Сред първите проучвания, които ще бъдат извършени с негова помощ, са преброяване на всички галактики в обсега на два милиарда години,