Американкската армия се стреми да ограничи зависимостта си от джипиес устройствата и работи над създаването на система за позициониране от следващо поколение, която не ползва спътници и се побира в миниатюрен чип.

"В основата на проекта е американското Управление за перспективни изследователски програми в областта на отбраната (DARPA), което навремето разработи джипиес устройствата, припомни на пресконференция неговият ръководител г-жа Арати Прабхакар.

През 80-те години на миналия век да ползваш джипиес означаваше да превозваш голяма кутия в автомобила си.Сега не само много оръжия са оборудвани с джипиеси, но и джипиесът намери голямо приложение в гражданския живот. Понякога обаче технологията е толкова нужна, че зависимостта ни от нея ни прави уязвими и смятам, че в момента нещата са стигнали именно до там."

Учени от управлението и Мичиганския университет създали нова система, която определя местоположението, скоростта и времето, без да ползва спътници. Става въпрос за чип с обем 8 куб.мм. Той съдържа три жироскопа, три акселерометъра и атомен часовник. Комбинирането им ги превръща в автономна система за навигация.

Освен над този чип, учени от управлението работят и над цяла поредица програми, лансирани в началото на 2010 г. и свързани с позиционирането и навигацията. Една от тях предвижда да се използват съществуващи сигнали от телевизионни кули и радиостанции и дори светкавици, за да се замени временно ползването на джипиес.