Eкип от британски и шведски студенти ще изстреля специална мрежа в нискоземна орбита, която може да се превърне в строителния космически материал на бъдещето.

Експериментът е наречен "Шанейд" и е бил разработен само за 30 хил. британски лири от 20 студенти от университета в Глазгоу и от Кралския институт по технологии в Стокхолм. Въпреки своето скромно начало проектът може да открие пътя към мащабни строителни начинания в космоса.

Изстрелването на космическата мрежа ще бъде осъществено от космическия център "Есрейндж" в Северна Швеция или на 18, или на 20 март. Когато ракетата-носител достигне височина от 70 км от нея ще се отдели апарата на "Шанейд", съдържащ 2 кв м мрежа с тежести в четирите края.

Тя ще се върти и в условията на намалена тегловност може да послужи за строителен фундамент. Специално конструирани роботи ще могат да извършват на нея монтажни дейности.

Проектът е плод на тригодишното сътрудничество между студентите от Глазгоу и Стокхолм. Той може да послужи за бъдещ космически фундамент, върху който да бъдат надграждани различни структури.

При успешен завършек на изпитанията на мрежата "Шанейд", което означава на шотландски галски език "усукване", може да се намали екипировката, която всеки екипаж трябва да пренася в космоса и да се снижат разходите по строителството на орбита.

Проектът може да помогне и за разработването на слънчеви платна, които да осигурят придвижване без използването на гориво, или за разработката на големи антени, които да ни помогнат да разкрием загадките на Вселената.