Калифорнийски учени разработиха нов сензор, който ще позволи да отключваме смартфона си с ухо, съобщава БТА.

Благодарение на новата технология, дело на лабораториите Yahoo в Калифорния, с иновационния метод простото притискане на апарата до ушната ни мида ще може да разчете специфичните ни биометрични данни. Новият сензор може да бъде програмиран за разпознаване и на други части от тялото ни, например дланта.

Чрез него ще отпадне необходимостта от монтирането на специален хардуер, който да разчита пръстовите ни отпечатъци. Сензорът може да разпознава уникалните особености на най-различни части на нашето тяло и да ги превръща в парола за достъп. Новата технология е наречена "Бодипринт" и може да превърне всеки стандартен тъчскрийн в биометричен скенер.

Разработката е дело на Кришчън Холц и Мариус Наукст. Според авторите на изобретението новият начин на отключване ще спести на потребителите 53 часа годишно. Технологията ще бъде много по-евтина от сега съществуващото отключване с пръстови отпечатъци.

За да получат телефонно обаждане, потребителите ползващи "Бодипринт" трябва само да притиснат апарата до ухото си или друга избрана от тях част на тялото.