Европейската космическа агенция (ESA) се готви за важна крачка в изследването на Марс – космическият апарат „Скиапарели”, който тества технологии за бъдещ европейски марсоход, трябва да кацне на Червената планета.

Навлизането му в атмосферата започва в 17:42 ч. наше време. За няколко минути скоростта му от близо 21 000 км/ч в трябва да падне до нула.

Преди това той ще е изминал близо 500 млн. километра.

Кацането се смята за генерална репетиция за изпращането на по-голям и доста по-скъп европейски космически апарат, който трябва да стигне до Марс през 2021 г.

Дали кацането на „Скиапарели” е било успешно ще знаем по-късно вечерта – ще си проличи по това дали той ще изпрати радиосигнали към земята, или не.

Ако всичко е наред, „Скиапарели” ще бъде активен в продължение на няколко дни. Опитът от тази мисия ще бъде използван и в следващата. Тогава новият марсоход трябва да бъде активен няколко месеца, а основната му цел е да вземе проби от повърхността на Марс, в които да търси микроорганизми.  

И още нещо – в сегашната мисия до Червената планета има уред, който е дело на български учени. Какъв е той и какви са последните новини около кацането на „Скиапарели ” ще разберете от Борислав Лазаров в bTV Новините в 19 ч.

Събитията около „Скиапарели” може да следите в реално време и тук: