Китайската космическа станция „Тиенгун-1“ („Небесен дворец 1“) навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан.

Снимка: btvnovinite.bg

Това се случи днес в 8:15 ч. пекинско време (3:15 ч. наше време) и до голяма степен модулът изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е ясно каква част от отломките са паднали на Земята и къде точно.

Снимка: btvnovinite.bg

Предполага се, че това е станало северозападно от Таити.

Осемтонното съоръжение е най-големият произведен от човека безконтролно паднал космически обект. Любопитно още е, че и в момента наследникът му – „Тиенгун-2“, функционира и миналата година беше посетен от астронавти.

„Небесен дворец 1“ беше изстрелян в Космоса през 2011 г., като част от плана на Китай да изгради станция в Космоса със сервизен, команден и обитаем модул. През март 2016 г. обаче Пекин обяви, че няма връзка с модула и плановете се промениха. Освен че станцията въобще не беше довършена, модулът започна да пада към Земята.

Днес всичко се разви по най-благоприятния сценарий. Както се предполагаше, корпусът се запали преди да се разпадне.

В оперативния щаб във Варна цяла нощ следиха процеса.

„След 3 ч. станцията започна да губи височина. Нямахме възможността и техническите средства да видим самия момент на разпад, но около 3:30 ч. беше прекъснато подаването на данни на станцията, което показваше, че тя вече е прекратила своето съществуване. По-късно специализираните агенции уточниха, че това е станало около 3:15 ч. българско време“, заяви за bTV адмирал Боян Медникаров, началник на Военноморското училище.

„Това се е случило в рамките на около 6200 км, което при скорост от 28 000 км е приблизително 12 – 14 минути“, изчисли кап. II ранг проф. Мирослав Цветков, ръководител на научната секция на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Опитът за българските учени е изключително ценен за бъдещо ефективно проследяване на спътници, които се движат неконтролирано.

„Даже има една оформена т. нар. гробищна орбита, в която има стотици вече неработещи или счупени поради сблъсък помежду си спътници, които са много опасни за всички работещи спътници и за излитането на ракети към Луната и към Марс“, коментира доц. Веселка Радева, ръководител на обсерваторията към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

„Небесния дворец“ съвсем не са най-големият и единствен космически апарат, който пада.

Снимка: bTV

През 1979 г. отломки от друга станция – 80-тонна, т.е. 10 пъти по-тежка от „Тиенгун 1“, паднаха в Западна Австралия, а през 2003 г. совалката „Колумбия“ на НАСА, която тежеше над 100 тона, падна в южните щати.

Снимка: bTV

От Европейската космическа станция подчертаха, че шансът някой да бъде ударен или да пострада от отломка от „Небесния дворец 1“ е 10 милиона пъти по-малък, отколкото да бъде поразен от мълния.

Същевременно в следващите часове предстои разпадът на още два спътника, този път – контролирано.