Световноизвестният физик проф. Стивън Хокинг и основателят на Tesla Елон Мъск предводиха в отворено писмо група от хиляди учени и експерти по роботика, които призовават за забраната на милитаризацията на изкуствения интелект, съобщава БТА.

"Ако някоя от големите военни сили разработи оръжия с изкуствен интелект, ще последва неизбежна глобална надпревара във въоръжаването с ужасни последствия. Този технологичен пробив ще доведе до това оръжията, взимащи самостоятелни решения, да се превърнат в автоматите „Калашников” на утрешния ден!", написаха Хокинг и останалите в писмото.

"Много аргументи бяха изтъкнати за и против разработката на автономните оръжия. Например като този, че замяната на войниците с машини би намалила броя на жертвите в армията. Но това ще снижи прага на взимането на решения за встъпване в бойни действия", се казва в писмото на института „Бъдеще за живот”.

"Стартирането на надпреварата във въоръжаването с милитаризиран изкуствен интелект е порочна идея и трябва да бъде предотвратена чрез пълна забрана на нападателните автономни оръжия, които не попадат под стриктния човешки контрол", е казано в документа.

За автономни оръжия се считат онези, които могат самостоятелно да избират и нападат цели – в тях обаче не се включват дистанционно управляемите дронове.