Спанакът и другите листни зеленчуци подмладяват мозъка до 11 години при ежедневна консумация, установиха американски учени, цитирани от БТА.

Благотворният ефект на листните зеленчуци върху мозъка вероятно се дължи на високите нива витамини и други съставки, като вит. К, лутеин, фолацин и бета-каротин.

Учените от университета "Ръш" в Чикаго анализираха начина на хранене и умствените способности на около 950 възрастни хора от две до 10 години.

Резултатите показаха, че тези, които ядат спанак или къдраво зеле веднъж или два пъти на ден, са със значително по-малко когнитивни увреждания. Тези храни забавят възрастовите поражения в мозъка средно с 11 години.

Предишно изследване на шведски учени показа, че спанакът увеличава мускулната сила.