Шест млади момичета ще живеят повече от седмица изолирани от външния свят в наземен изследователски комплекс в Москва.

Те ще участват в моделиране на пилотиран полет до Луната, съобщи научният сътрудник на Института за медико-биологични проблеми /ИМБП/ към Руската академия на науките /РАН/ Александър Смолиевски, който отговаря за експеримента.

Женският екипаж от шест човека на възраст от 25 до 34 години ще прекара осем дни в затворен херметично обект в рамките на изучаването на психофизиологичните аспекти на адаптацията на женския организъм към условията на изолация, съобщава БТА. По думите му в експеримента ще могат да се включат само сътруднички на института. Заплащане не е предвидено, тъй като участието е на доброволен принцип. 

Все още се извършва подбор на кандидатките от гледна точка на психологичната им съвместимост. Предвидено е експериментът, наречен "Луна 2015" да се състои някъде през октомври - ноември. Преди началото му ще има тренировки в центрофуга с кратък радиус. 

Въпреки че няма да имат връзка с външния свят, момичетата няма да скучаят. Планирана е наситена програма с много експерименти, които вече наброяват 30-ина, пояснява научният ръководител на проекта, ст.н.с. на ИМБП Сергей Пономарьов.