Няколко седмици преди Apple да обяви новия iPhone Samsung представи своя нов фаблет (от телефон и таблет) Galaxy Note 5. Той притежава някои от ключовите качества на представения по-рано тази година Galaxy S6 и предшественика си Note 4. Луксозният дизайн е най-ярката промяна спрямо Note 4, като очевидно южнокорейската фирма изоставя пластмасата и преминава към изцяло метални корпуси. Гърбът е леко извит, за да може голямото устройство да се държи по-удобно.

Екранът е добре познатият 5,7-инчов Super AMOLED с 4К резолюция (2560x1440), а процесорът е като при S6 – Exynos. И докато S6 е с 3GB RAM, новият флагман е с 4GB. При операционната система няма изненада – тя е Android 5.1 Lollipop.

Размерите са с една идея по-малки от Note 4 – 153,2 x 76,1 x 7,6 мм, а теглото е с 5 г по-малко от предшественика – 171 г.

Основните недостатъци са липсата на водоустойчивост и на слот за microSD карти, а батерията може да се сменя само в сервиз.

Продажбите в САЩ започват на 21 август, а за Европа бе използвана думата „скоро” (вероятно в началото на 2016 г.). Цените в САЩ са 740 долара за 32GB версия и 840 за 64GB без договор с мобилен оператор. На официалното представяне не бе обявена версия с 128GB, но по-късно на сайта тихомълком бе добавен и такъв вариант.

Важна новост е възможността батерията (3000 mAh) да се зарежда и безжично. Писалката S Pen е малко по-дълга и елегантна от предишните версии и с подобрена чувствителност. За първи път ще можем да пишем с нея върху изключен екран.

Камерата е като при S6 (16-мегапикселова), като може да стриймва на живо в YouTube с вградено приложение.

Samsung представи и Galaxy S6 Edge+, който идва само пет месеца след Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge. Новият смартфон е с 12 мм по-дълъг и с 5 мм по-широк, а по отношение на дебелината разликата е минимална – с 0,1 мм по-тънък.

Техническите параметри са почти същите – 5,7-инчов Super AMOLED екран и осемядрен Exynos процесор, като RAM паметта е увеличена от 3 на 4GB.

Камерата отново стърчи и нарушава плоскостта на задния панел, което за мнозина е неприемливо въпреки високото качество и възможността за стриймване на видео с до 1080p при 60 фрейма в секунда.

На същото събитие Samsung представи и първи снимки на смартчасовника Gear S2, но без технически детайли. За тях ще трябва да изчакаме до септември.