Рекордно за руската космонавтика излизане в открития Космос приключи след успешното фиксиране в правилна позиция на ключова антена на Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. 

Антената се използва за комуникация с Центъра за управление на полетите край Москва. В края на продължилата 8 часа и 13 минути "космическа разходка" на Александър Мисуркин и Антон Шкаплеров възникна проблем. След като двамата успешно подмениха кутията с електроника на антената, тя не се насочи в правилната позиция.

От контролния център на НАСА в Хюстън съобщиха, че антената функционира, но в руския център свикаха заседание, което да реши дали е необходима още настройка. Командирът Мисуркин и космонавтът Шкаплеров направиха няколко опита чрез дистанционно управление да насочат правилно чинията, като накрая тя се раздвижи.

С пребиваването си в открития Космос Мисуркин и Шкаплеров подобриха руския рекорд от 8 часа и 7 минути, поставен през 2013 г. Предвиждаше се престоят им извън МКС да продължи 6 часа и 40 минути.

Световният рекорд от 8 часа и 56 минути, установен през 2001 г., все още се държи от НАСА.