В не много далечното бъдеще жертвите на изгаряния ще се възстановяват двойно по-бързо, отколкото е възможно днес. Това ще става благодарение на биоразтворима лепенка, която прилага култивирани в лаборатория кожни клетки директно върху раната, съобщава БТА.

Биоматериалът е разработен от специалисти от университета на щата Морелос, Мексико, и от Центъра за научни изследвания на Юкатан. Изследователите са изолирали кожни клетки (кератиноцити), отгледали са колонии от тях в лаборатория, и са ги поставили върху наподобяваща марля лепенка.

Приложен при изгаряне, материалът доставя клетките директно върху раната, където освобождава протеини, които стимулират кожния растеж. Тъй като е биоразтворима и се разгражда на място, не е необходимо лепенката да се сменя, което може да забави процеса на заздравяване.

В тестове с мишки и зайци с малки рани, материалът е ускорил заздравяването им с 50 процента. Специалистите планират да тестват лепенката върху по-големи животни, преди да пристъпят към изпитания с хора.