През новата година опасностите във виртуалното пространство ще се засилят и негативните световни тенденции ще бъдат усетени по-силно и у нас, коментират експерти по киберсигурност пред bTV. Те изготвиха и класация на най-честите пробиви в сигурността.

Кои са основните заплахи, обобщава Габриела Наплатанова.

1.Начело на световната класация за кибепрестъпления са атаките тип „отказ от услуга” (DDoS), които се правят с икономическа изгода. Такава ботнет атака спря интернета на една африканска държава, а преди два месеца – и на 900 хил. рутера към най-големия германски телеком, и остави без интернет връзка хора и компании, които претърпяха финансови загуби.

Причината за успеха на тези атаки е бумът на устройствата, свързани с интернет – от печки, бойлери и хладилници до компютри, камери и телефони.

Снимка: iStock

В България разпространяването на умните устройства („интернет на нещата”) тепърва ще се разраства.

„Важно е нещата да са не само „умни”, но и добре защитени”, коментира пред bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев.

2. Как хибридната война беше тествана на световната сцена? Според Хилъри Клинтън тя е загубила президентските избори в САЩ заради руски хакери. Изтичане на имейли на Демократическата партия се разследва от ФБР, ЦРУ и сенатска комисия. Обвиненията срещу Русия за хакерските атаки по изборите пък станаха мотив администрацията на Обама да изгони 35 руски дипломати.

3. През изминалата година имаше и доста течове на чувствителна информация – например 11,5 млн. документа на хиляди офшорни фирми, клиенти на панамската кантора „Мосак Фонсека” .

„Тук идва и пробивът на големите платформи като „Яху!”, както и платформите за „комуникация на възрастни”, където хиляди лични тайни станаха обществено достояние”, допълва Танев.

4. „Яху!” пък разкри, че преди две години 1,5 млрд. имейл акаунта са били хакнати. Особено скандално е, че това беше съобщено едва сега.

5. Скимирането на карти вече става е онлайн. Над 6000 онлайн магазина в света са заразени с вирус, който краде данните от кредитните карти на клиентите. В България тези магазини са 10.

Класацията на българските онлайн заплахи се оглавява от криптовирус

1. Криптовирусът кодира файловете ви и предлага декриптиране срещу откуп. По данни на МВР и компании от сферата на киберсигурността български фирми и граждани са платили общо около 3 млн. евро откупи на хакери. 

„Много хора, макар да научиха, че няма да спечелят 10 млн. от арбски шейх, се доверяват и отварят писма от податели, които не познават. Архивирайте данните на три места – две различни медии – едната офлайн, и не преговаряйте с терористи”, съветва Танев.

2. Зомбирани компютри. През 2016 г. България се нареди в челните места в Европа по заразени компютри, които участват в хакерски атаки по цял свят.

„На картата на Европа за източници на атаки от ботнет мрежи България е в челните места. Това не е, защото сме хакери, а защото ползваме доста пиратски софтуер и нашите компютри са зомбиботове в кибермрежи. Докато ние спим, те атакуват”, обясняват експертите.

Само за последната година изследване на основния доставчик на софтуер показва, че на територията на страната най-масовият компютърен вирус е с 6-годишна история, което означава, че не обновяваме антивирусните си програми.

Снимка: iStock

3. Класацията продължава с „лова на шарани” с т.нар. фишинг имейли. Това са съобщения, имитиращи, че са с подател истински компании или доставчици на услуги, които принуждават потребителят да издаде паролите си.

Следва кражба на данни и пари.

4. Другата опасна тенденция – кибертормоз. Разликата с реалния живот е, че в мрежата доминира не по-силният, а по-„популярният” агресор. Киберхулиганството между ученици се увеличава всяка година, като жертви стават все повече учители.

Добрата новина е, че през 2016 г. беше приета Национална стратегия за киберсигурност  – малка стъпка за превенция срещу киберпрестъпленията, която трябва да получи своята конкретна реализация.