60% от държавите в ЕС отчитат ръст на материалите със сексуална експлоатация на деца в интернет, сочи доклад на Европол.

15 основни заплахи определя в доклада си Европол за 2018-та. Като в първите пет на черната класация влизат и материали, свързани с детска порнография и изнудване със сексуално съдържание онлайн.

Начело на класацията са криптовирусите, като приходите от откупите се изчисляват на 5 милиарда долара за миналата година.

Криптовирусите, които заключват файловете ви и след това искат откуп, са засегнали 300 хиляди жертви в 150 държави като щетите от тях се определят на 5 милиарда долара да 2017.

Атаките за откуп еволюират от случайни до прецизни атаки, които се предлагат като услуга и носят доход от 200 хиляди долара месечно.

Изтичане на данни и мрежови атаки

Над 55% от държавите са докладвали увеличаване на мрежовите атаки и до момента в изтичането на данни рекордът се държи от платформата Yahoo, който засегна 1 милиард потребители, но като друг сериозен пробив се посочва кредитната компания Equifax.

Пробивът е засегнал 14.5 милиона потребители, повечето в САЩ и 15 милиона във Великобритания.

Според доклада, 73% от атаките се извършват от външни играчи, а в 28% от случаите има и вътрешни за системата участници в пробива. 76% от този тип атаки са мотивирани финансово. 48% от атаките представляват форма на хакване, а в 49% представляват зловреден код от електронната поща.

Атаките тип „отказ от услуга” се определят като основна заплаха от финансовите институции. Агенцията за киберсигурност ENISA посочва, че една трета от организациите в тяхно проучване са били изложени на подобна атака в сравнение със 17 % за миналата година.

60% от европейските държави докладват увеличение на разпространението на детска порнография в интернет.

Развитието на интернет свързаните устройства и големия избор от платформи и услуги са използвани да увеличат анонимността и достъпа до съдържание със сексуална експлоатация на деца посредством криптирани услуги и даркнет.

Това улеснява съхраняването и разпространението на подобни материали с по-нисък риск за откриване и премахване на съдържанието от интернет. Като причина се сочи и липсата на бдителност и информираност от децата и техните родители.

Европол отчита нарастване на стрийминга със сексуална експлоатацията на деца и делът на материали, които са генерирани от непълнолетни.

Цитират се случаи, разкрити от испанската полиция с арести в 5 държави на престъпна група разпространявала детска порнография в даркнет платформи и затворена група в Skype.

През юли 2018 българската полиция арестува 8 заподозрени за разпространение на детска порнография, пише в доклада на Европол. Престъпниците са използвали криптовалутата Биткойн, за да плащат за хостинга на уебсайт, създаден специално за публикуване на снимки и видео със сексуална експлоатация на деца.

Неправителствена организация, насочила дейността си към намаляване на подобно съдържание в интернет е отчела ръст от 57% на домейните със сексуална експлоатация на деца и 86% увеличение на използването на скрити сайтове.

В България има засечени три милиона опита за достъп до сайтове с подобно съдържание за последните три години, а през миналата година има разкрити над 60 случая по линия на онлайн сексуална експлоатация на деца – тази година са 54.

„Имаме задържани – разследванията се провеждат бързо и качествено – материалите се предават в прокуратурата и в последствие се носи съдебна отговорност”, коментира комисар Явор Колев, началник от отдел „Киберпрестъпност”.

„Получаваме сигнали от „Фейсбук” и „Инстаграм” и „Туитър”, където има активност на български потребители разпространяващи материали със сексуална експлоатация на деца и от друга страна филтрираме българското интернет пространство срещу достъпа на потребители към сайтове съдържащи детска порнография. Преди пет години започнахме инициатива която обхваща 7 доставчици или 80 % от доставката на интернет в страната те филтрират достъпа на съдържание, което ние предоставяме от така наречения черен списък на Интрепол”, коментират от ГДБОП.

В момента списъкът съдържа 4300 сайта, които съдържат детска порнография.

Новият тренд е в реално време онлайн чатове. „Децата през последните години от най- крехка детска възраст имат достъп до интернет чрез различни устройства, като мобилни телефони, компютри. Това им дава възможност да достъпват до различни интернет ресурси до социални мрежи, да водят комуникация посредством техните възможности – ние имаме ежедневна комуникация и доклади от големите платформи, които ни предоставят комуникация за такива действия от територията на България”, обясни комисар Явор Колев от ГДБОП.

Отдел „Киберпрестъпления” от 2007 г. има интернет сайт, на който могат да бъдат подавани сигнали както от деца, така и техните родители за незаконни действия в интернет. Съветът на полицаите, разследващи киберпрестъпления, е директно да се обръщате към тях за бързо и ефективно разследване.

Общо за тази година има 823 предварителни проверки, като 550 са приключили към настоящия момент, отчитат от ГДБОП.

Анализът на български киберексперти по доклада показва, че има някои размествания сред предпочитания начин, по който се извършват киберпрестъпления.

Изводът им е, че доброто старо е подобрено и се използва с по-висока ефективност. Разликата с предишните години е, че по- внимателно се подбира аудиторията, не се разпръсква в интернет, а е насочена към целеви групи.

Установява се една изключително негативна инициатива да се генерират приходи чрез киберпрестъпления с експлоатирането на деца с онлайн чатове и дистрибутиране на видеоизображения през високоскоростен интернет, което демонстрира социален упадък на слоеве в европейското общество, категорични са от дигитално читалище Safer.

 Какви са промените в начина, по който тъмните общества съществуват?

„Промяната е, че ако навремето даркнет беше тъмно и труднодостъпно и централизирано място, в момента киберпрестъпникът може да извършва престъпления от публично място през моблния си телефон, използвайки криптирани връзки – това, заедно с бързия мобилен интернет, им дава възможност да са още по-мобилни”, коментира експертът по киберсигурност от Safer Ясен Танев.

Според него за първи път в този доклад се отчита интересът на терористични групи към доказани инструменти за кибератаки. Това означава, че екстремистки групировки проявяват интерес към придобиване на лични и бизнес данни, за да ги използват за целите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!